Abstract:
Зернобобовим культурам, зокрема гороху, належить особлива роль у виробництві високоякісного зерна і кормів, багатих на білок. Горох – високоврожайна продовольча, кормова та агротехнічна культура. Його зерно містить від 16 до 36% білка, до 54% вуглеводів, 1,6% жиру, понад 3% зольних речовин, а також вітаміни А, В1, В2, В6, С, РР, К, холін, солі калію, марганцю, фосфору, кальцію. Білок гороху є повноцінним за амінокислотним складом і засвоюється в 1,5 рази краще, ніж білок пшениці. Він містить 4,66% лізину, 11,4% аргініну, 1,17% триптофану (від сумарної кількості білка), тоді як у складі білка пшениці тільки 2,32% лізину та 3,56% аргініну.
Агротехнічне значення гороху полягає в тому, що він збагачує ґрунт цінною органічною масою і азотом, поповнює орний шар фосфором, калієм, кальцієм. Вирощування гороху, завдяки біологічній фіксації азоту із повітря і позитивній фітосанітарній дії, є важливим фактором біологізації землеробства. Бобово-ризобіальний комплекс здатний накопичувати за рік 50-100 кг біологічного азоту.