Показати скорочений опис матеріалу
dc.contributor.author | Лавриненко, Ю.О. | |
dc.contributor.author | Нетреба, О.О. | |
dc.contributor.author | Польський, В.Я. | |
dc.contributor.author | Туровець, В.М. | |
dc.contributor.author | Лашина, М.В. | |
dc.contributor.author | Глушко, Т.В. | |
dc.date.accessioned | 2020-05-13T14:31:56Z | |
dc.date.available | 2020-05-13T14:31:56Z | |
dc.date.issued | 2010 | |
dc.identifier.citation | Лавриненко Ю.О., Нетреба О.О., Польський В.Я., Туровець В.М., Лашина М.В., Глушко Т.В. Стан, напрями та перспективи розвитку селекції кукурудзи в зрошуваних умовах півдня України. Зрошуване землеробство. Зб. наук. праць. Херсон: Айлант. 2010. Вип. 54. С.15-27. | ru |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/123456789/3261 | |
dc.description.abstract | Народногосподарське значення кукурудзи як у світі, так і в Україні, зокрема, важко переоцінити. Це культура універсального використання для харчової та промислової галузей господарства. Кормові якості зерна та листостебельної маси роблять її практично незамінною у тваринницькій галузі. За валовими зборами зерна у світі вона посідає перше місце та третє за посівними площами. За врожайністю зерна їй немає рівних серед культур зернофуражної групи. Вищенаведені якості кукурудзи знайшли своє віддзеркалення у влучній назві, яку дали кукурудзі господарники, виробники та науковці – «цариця полів». Створення та введення гібридної кукурудзи у виробництво загальновизнано як видатне досягнення біологічної науки XX століття. Ґрунтово-кліматичні умови Південного Степу України, при наявності зрошення, сприяють поширенню посівів кукурудзи та дозволяють використовувати генетичний потенціал практично всіх груп стиглості. Науково доведено, що впровадження у виробництво нового, кращого від попереднього сорту чи гібриду будь-якої культури є найбільш ефективним та економічно доцільним способом стабілізації її виробництва, і пріоритет тут належить саме селекційним розробкам. Не є виключенням із цього положення і кукурудза. Але в останній час значно підвищились вимоги до гібридів кукурудзи, їх адаптованості до ґрунтово-екологічних умов та технологій вирощування, що обумовило певні зміни у напрямах наукового пошуку. | ru |
dc.language.iso | other | ru |
dc.publisher | Інститут зрошуваного землеробства | ru |
dc.subject | селекція кукурудзи | ru |
dc.subject | selection of corn | ru |
dc.subject | гібриди та лінії | ru |
dc.subject | hybrids and lines | ru |
dc.subject | групи стиглості | ru |
dc.subject | maturity groups | ru |
dc.subject | показник генотипової мінливості | ru |
dc.subject | indicator of genotypic variability | ru |
dc.subject | комбінаційна здатність | ru |
dc.subject | combinatorial ability | ru |
dc.subject | метод топкросу | ru |
dc.subject | topcross method | ru |
dc.subject | зрошення | ru |
dc.subject | irrigation | ru |
dc.subject | Кафедра рослинництва та агроінженерії | ru |
dc.title | Стан, напрями та перспективи розвитку селекції кукурудзи в зрошуваних умовах півдня України | ru |
dc.title.alternative | Status, directions and prospects of development of maize selection in irrigated conditions of the south of Ukraine | ru |
dc.type | Article | ru |