У статті викладено матеріал з актуальних питань щодо інтенсифікації елементів технології вирощування гусенят на м’ясо в умовах фермерського господарства «Нива2011» Голопристанського району Херсонської області. У збільшенні виробництва м’яса птиці чимала роль належить гусям, що відрізняються високою скоростиглістю та інтенсивністю росту, дієтичними якостями м’яса. Їхні перо і пух – цінна сировина для промисловості. Жива маса одного гусеняти з добового до 60–65-денного віку збільшується приблизно в 40 разів і досягає в середньому 4 кг за витрати на 1 кг приросту 2,5–3,0 кг концентратів і 1,1–1,3 кг трав’яного борошна або 5–7 кг зелені. Сучасні досягнення науки та досвід передових господарств свідчать про те, що успішне виробництво м’яса гусей можливе тільки у разі суворого дотримання всього комплексу зоотехнічних і ветеринарних заходів. Ці заходи передбачають систему інтен- сивного вирощування гусенят на м’ясо, суть якої в основному зводиться до такого: гусенят з добового до 20-денного віку вирощують у нагрітих приміщеннях на глибокій незмі- нюваній підстилці із застосуванням брудери або в клітинах (з добового до 10 днів), потім на підлозі, з 21 дня до 60-денного віку – в базах під навісами (у весняно-літній період) або в закритих приміщеннях з регульованим мікрокліматом (в осінньо-зимовий період) на сіт- частих або планчатих підлогах. Інтенсивне вирощування гусенят на м’ясо виключає застосування пасовищного методу як малоефективного. У разі інтенсивної системи вирощування гусенят на м’ясо приблизно в 3 рази скоро- чуються терміни вирощування молодняку (60 днів замість 160–180), на кожен кілограм приросту маси витрачається вдвічі менше кормів, збільшуються показники живої маси і виходу їстівних частин у тушки (63–65%). Досвід передових господарств показує, що у разі вирощування кожної тисячі гусенят в умовах інтенсивної системи (порівняно з вигульними) економія становить до 8 т концентратів і близько 20 т зелені, а також звільняється з-під випасу до 50 га пасовищних угідь. Така кількість кормів дає можливість отримати додатково 25 ц м’яса гусей.
The article contains material on the topical issues of intensification of the technology of producing goose meat under the conditions of the farm “Niva 2011”in Holoprystanskyi district of Kherson region. Geese play an important role in increasing the production of poultry meat, which is characterized by high speed and growth rate, and dietary qualities of meat. Their feather and down is a valuable raw material for industry. The live weight of one gosling from one day to 60–65 days of age increases approximately 40 times and reaches an average of 4 kg at the expense of 1 kg of growth of 2.5–3.0 kg of concentrates and 1.1–1.3 kg of grass meal or 5–7 kg of greens. The modern achievements of science and the experience of advanced farms indicate that successful production of geese meat is possible only with strict observance of the whole complex of zootechnical and veterinary measures. These measures provide for a system of intensive goslings for meat production, the essence of which basically boils down to the following: goslings from one day to 20 days of age are grown in heated rooms on deep unmodified litter using brooders or in cages (one day up to 10 days), then on the floor, from 21 days to 60 days of age – in bases under sheds (in spring-summer period) or indoors with adjustable microclimate (in autumn-winter period) on mesh or slatted floors. The intensive cultivation of goslings for meat eliminates the use of pasture method as ineffective. With the intensive system of growing goslings for meat the time of rearing young animals (60 days instead of 160-180) is reduced approximately by 3 times, for each kilogram of weight gain twice less forage is spent, indicators of live weight and output of edible parts in carcasses increase (63-65 %). The experience of advanced farms shows that when growing each thousand goslings in intensive system conditions (compared to free range goslings), saving is up to 8 tons of concentrates and about 20 tons of greens, as well as being released from grazing up to 50 ha of pastureland. This amount of feed makes it possible to obtain an additional 25 centners of goose meat.