Короткий опис(реферат):
Виробництво овочів є складовою агропродовольчого виробництва України, ФАО визнала Україну перспективним світовим донором продовольства, у тому числі овочів. В Україні галузь овочівництва протягом тривалого періоду реформування аграрного сектору економіки зазнала суттєвих змін у обсягах і структурі виробництва, за видами продукції і категоріями господарств, що зумовлює необхідність додаткового наукового обґрунтування.
У статті досліджено сучасний стан і тенденції розвитку галузі овочівництва в Україні. Проаналізовано структуру виробництва овочів, основу якої становить борщовий набір, куди входить капуста, помідори, цибуля, морква і буряк столові. Акцентовано увагу на необхідності впровадження заходів зі зміни існуючої стратегії розвитку галузі, орієнтацією на підвищення конкурентоспроможності продукції за рахунок інтенсифікації виробництва та переробці, щоб максимально використовувати весь вирощений врожай з доданою вартістю.
Найбільш орієнтованим ринком для вітчизняного виробника овочів є країни ЄС, що пов’язано з дією зони вільної торгівлі, і Україна має гарні перспективи експортного потенціалу овочевої галузі.