Показать сокращенную информацию
dc.contributor.author | Марковська, О.Є. | |
dc.contributor.author | Свиденко, Л.В. | |
dc.contributor.author | Стеценко, І.І. | |
dc.date.accessioned | 2020-04-14T10:45:55Z | |
dc.date.available | 2020-04-14T10:45:55Z | |
dc.date.issued | 2020-02-27 | |
dc.identifier.citation | Марковська, О. Є. Порівняльна оцінка морфометричних показників і господарсько цінних ознак lavandula angustifolia Mill. та lavandula hybrida Rev. / О. Є. Марковська, Л. В. Свиденко, І. І. Стеценко // Scientific Horizons. – Житомир, 2020. – №02(87). – С. 24–31. | ru |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/123456789/2341 | |
dc.description.abstract | Незважаючи на високу цінність та популярність ефірної олії лаванди на світовому ринку, біологічний потенціал цієї культури не задовольняє зростаючого на неї попиту. Водночас лавандини –міжвидові гібриди, створені у результаті штучного схрещування лаванди вузьколистої і лаванди широколистої –за урожайністюпереважають лаванду в 2, а за виходом ефірної олії –в 4–5 разів. З метою їх порівняльної оцінки у секторі мобілізації та збереження рослинних ресурсів Інституту рису НААН досліджено морфометричні показники і господарсько цінні ознаки зразка лаванди вузьколистої (Lavandula angustifolia Mill.)форма 21-11 і лавандину (Lavandula hybrida Rev.) сорт Іній. Під час експерименту використовували польовий, лабораторний, математично-статистичний методи із застосуванням загальновизнаних в Україні методик та методичних рекомендацій.Встановлено, що рослини лавандину сорту Іній за морфометричнимипоказниками (висота рослин, діаметр куща, кількість квітконосів на 1 рослину, довжина суцвіть, довжина квітконоса) в 1,5–2,3 раза перевищували рослини лаванди форма 21-11. Урожайність квіткової сировини лавандину сорту Іній була більшою у 1,9 раза, порівняно з лавандою форма 21-11. Масова частка ефірної олії від сирої маси у лавандину сорту Іній була більшою на 31,2%, а продуктивність рослин з куща в 4,7 раза, порівняно з лавандою форма 21-11. Компонентний склад ефірної олії Lavandula hybridaRev. сорту Іній поступається Lavandula angustifoliaMill. форма 21-11, у першу чергу, наявністю небажаних компонентів, таких як 1,8-цинеол, камфора. Досліджувані зразки характеризувалися невисокою масовою часткою ліналілацетату, що унеможливлює їх використання у парфумерній промисловості. Проте даний факт компенсується більшим урожаєм гібриду і високим вмістом ліналоолу, який використовують у косметичній промисловості як ароматичну речовину. Подальші дослідження будуть спрямовані на розробку елементів технології вирощування лавандинуна темно-каштанових середньосуглинкових ґрунтах в умовах зрошення на півдні України. | ru |
dc.language.iso | other | ru |
dc.publisher | Житомирський національний агроекологічний університет | ru |
dc.subject | сорт | ru |
dc.subject | гібрид | ru |
dc.subject | ефірна олія | ru |
dc.subject | камфора | ru |
dc.subject | 1,8-цинеол | ru |
dc.subject | ліналоол | ru |
dc.subject | cultivar | ru |
dc.subject | hybrid | ru |
dc.subject | essential oil | ru |
dc.subject | camphor | ru |
dc.subject | 1,8-cineole | ru |
dc.subject | linalool | ru |
dc.subject | Кафедра ботаніки та захисту рослин | ru |
dc.title | Порівняльна оцінка морфометричних показників і господарсько цінних ознак lavandula angustifolia Mill. та lavandula hybrida Rev. | ru |
dc.title.alternative | Comparative assessment of morphometric features and agronomic characteristics of LAVANDULA ANGUSTIFOLIA MILL. and LAVANDULA HYBRIDA REV. | ru |
dc.type | Article | ru |