Abstract:
Становлення ринку якісного і безпечного продовольства
є найважливішим стратегічним завданням національної економіки. Практичні дії з цього питання обумовлені об’єктивною
необхідністю цивілізованого підходу до організації екологічно
безпечного аграрного і промислового виробництва, збереження здоров’я і генофонду нації, формування державних заходів
на інтеграцію екологічних обмежень у правову базу міжнародних зовнішньоторговельних відносин. Наведені показники
якості аграрної продукції та їх значення і суть. Висвітлені методи оцінки рівня якості аграрної продукції та роль стандартів
у найефективнішому сприянні активного впровадження нової
техніки та технологій, економному використанню сировини і
матеріалів, продовженню строків зберігання продукції й збереженості у ній поживних речовин. Стандарти якості аграрної
продукції забезпечують її безпечність для життя і здоров’я людей, тварин, рослин та охорону природного довкілля. Проаналізовані основні напрями управління якістю аграрної продукції
через сприяння задоволення попиту, поліпшення матеріальної
бази виробництва, забезпечення розширеного відтворення
аграрного виробництва тощо. Підвищення якості аграрної продукції впливає на рівень продуктивності праці та на структуру
виробництва; забезпечує підвищення ефективності діяльності
аграрних підприємств, поліпшення матеріального стимулювання та соціального розвитку.