Аннотации:
На сучасному етапі розвитку тонкорунного вівчарства для підвищення економічного значення вовни актуальним є питання поліпшення її якісних показників та технологічних властивостей. Жиропіт – це основний компонент руна, який є продуктом діяльності потових та сальних залоз. Він виконує захисну функцію, а також тісно пов’язаний із життєдіяльністю всього організму вівці, з його конституціональними особливостями. Селекція овець за оптимальною кількістю доброякісного жиропоту з урахуванням кліматичних умов економічно вигідна. Жиропіт вовни – предмет багатьох наукових досліджень, але зазвичай він інтегрується до загального контексту і не є спеціальним об’єктом. Проте в роботі за мету взято проведення аналізу й встановлення взаємозв’язку між показниками продуктивності (жива маса, настриг чистого волокна і вихід митого волокна) та основними фізико-механічними властивостями вовни баранів-плідників таврійського типу асканійської тонкорунної породи з урахуванням поділу дослідних груп за кольором жиропоту. Відповідно до мети були поставлені такі завдання: скомплектували дослідні групи з урахуванням кольору жиропоту (І дослідна група – білий колір жиропоту; ІІ дослідна група – світло-кремовий колір жиропоту; ІІІ дослідна група – кремовий колір жиропоту); провести аналіз основних показників вовнової продуктивності та живої маси баранів-плідників таврійського типу асканійської тонкорунної породи. У результаті досліджень установлено, що за живою масою мали перевагу тварини з кремовим кольором жиропоту, за вовновими показниками – тварини з білим та світло-кремовим кольором жиропоту. Вищі показники якості жиропоту мали барани-плідники з білим кольором жиропоту. У зв’язку з цим можна стверджувати, що вигідно розводити тварин, для яких характерний білий та світло-кремовий колір жиропоту.
Описание:
At the present stage of the development of fine-fleece sheep breeding, to improve the economic value of wool, the question of improving its quality indicators and technological properties is timely. Grease is the main component of the fleeces, which is a product of sweat and sebaceous glands. It has a protective function and is closely related to the vital activity of the whole sheep organism, with its constitutional features. The selection of sheep by the optimal amount of grease, taking into account the climatic conditions, is economically advantageous. The grease of wool is the subject of much research, but it is usually integrated into the general context and is not a specific subject. However, the aim is to analyze and establish the relationship between the performance parameters (live weight, shearing of pure wool and yield of washed wool) and the basic physical and mechanical properties of wools of sheep rams of the Tavrian type of the Askanian fine-fleece breed, taking into account the division of research groups of grease color. According to the purpose, the following tasks were set: to complete research groups with regard to the color of grease (I experimental group – white color of grease; II experimental group – light cream color of grease; III experimental group – cream color of grease), to analyze the main parameters of wool productivity and live weight of the Tavrian type of the Askanian fine-fleece breed. As a result of the studies, it was found that animals with cream color of grease dominated in live weight, animals with white and light cream color of grease were superior in wool production. Higher quality of grease had rams with white grease. In this regard, it can be argued that it is advantageous to breed animals characterized by white and light cream color of grease.