Abstract:
Сучасні свинарські господарства визначені як своєрідна складно структурована форма територіальної організації агропромислового виробництва, своєрідний тип сільського поселення, в якому органічно та компактно поєднуються земельна площа й садиба з виробничими, господарськими та житловими будівлями, технікою й інвентарем. Його призначення в перші 10-15 років формування, - забезпечення родини продовольством, освоєння місцевих продовольчих ринків, формування середнього класу на селі. У вузькому розумінні фермерське господарство – це виробнича одиниця (підприємство) сільськогосподарського типу, метою діяльності якого є одержання прибутку та виконання соціальних функцій.
Для реалізації поставленої мети було поставлено такі завдання: - оцінка загальної характеристики виробництва свинини на підприємстві;
46
- продуктивні якості свиней вітчизняного (велика біла порода) та зарубіжного генофонду (ландрас, дюрок та пєтрен) та їх використання в системах гібридизації; - оцінці материнських порід за допомогою індексу MLI; - відгодівельні якості свиней різних генотипів.
У планах роботи свинарських підприємств рекомендувати проводити схрещування та породно-лінійну гібридизацію чотирьох основних порід – вітчизняної селекції - великої білої, з використанням плідників спеціалізованих м'ясних порід зарубіжної селекції - ландрас, дюрок та пєтрен; для підвищення відгодівельних якостей в умовах нової технології підприємства використовувати породу ландрас і пєтрен.