Abstract:
В останні роки у багатьох країнах Європи ведеться активна дискусія про доцільність ведення екологічного господарювання та конкурентоспроможність продукції екологічних підприємств на ринку. Екологічний напрямок ведення господарювання насамперед орієнтується на забезпеченні найвищої якості продукції та можливість найефективнішого ведення будь-якої галузі сільськогосподарського виробництва, у тому числі і тваринництва. За даними звіту аграрного міністерства, Німеччина виробляє 22 % загальної кількості свинини серед країн Європи.
У Німеччині для реалізації біотоварів розвинено відповідну мережу магазинів “BIOLAND”. Німецькі фермери за рахунок тваринництва щорічно отримують 206 мільярдів євро, з яких 6,0 мільярдів складають прибутки від продажу свинини. Підвищення економічної ефективності галузі свинарства сприяє введенню у практичне виробництво сучасних технологій, що обумовлюють екологічне чисте, фізіологічно обґрунтоване розведення свиней і отримання від них безпечної в екологічному відношення та біологічно повноцінної продукції.
Висновки та пропозиції. Подальша інтенсифікація свинарства показує, слід дотримуватися оптимальних методів утримання і догляду за свинопоголів’ям у екологічних господарствах: 1. використання екологічно безпечної сировини для виготовлення тваринницьких приміщень; 2. прибирання приміщень у кінці виробничого циклу вручну; 3. утримання тварин на щільній підлозі на глибокій підстилці; 4. ручна роздача кормів; 5. забезпечення свиням вільного доступу до кормів; 6. утримання свиней з вигулом на майданчику чи пасовищі; 7. тривалість підсисного періоду до 49 діб; 8. тварин не імунізують, а у терапії використовують лише гомеопатичні засоби.