Abstract:
Інтеграція України до світового економічного співтовариства, вступ до СОТ та інших світових організацій вимагає значної інтенсифікації агропромислового виробництва, підвищення його рентабельності та конкурентоспроможності на світових ринках. Створення галузі м’ясного скотарства – один з головних напрямків розвитку агропромислового комплексу для забезпечення виробництва м’яса та м’ясопродуктів У європейських країнах ця проблема зведена до рівня державних пріоритетів не лише економічного, а й політичного значення, оскільки її вирішення забезпечує продовольчу безпеку держави.
Значення м’ясного скотарства в Україні значно зростає в сучасних умовах постіндустріального розвитку, які характеризуються прогресуючою деградацією навколишнього природного середовища, надмірним забрудненням поверхневих і підземних вод, атмосферного повітря і земель. З цими проблемами тісно стикається населення інших країн, що зумовлює необхідність виробництва екологічно чистих продуктів харчування, які забезпечують здоров’я та інтелектуальний розвиток людей.
Використання генотипів південної м’ясної породи – реальний шлях до створення галузі м’ясного скотарства на засадах органічного агровиробництва, виробництва екологічно чистої продукції, інтеграції України в міжнародний ринок органічних сільськогосподарських продуктів.