У статті викладено матеріал з актуальних питань щодо використання інноваційних технологічних прийомів виробництва харчових яєць в умовах філії «Чорнобаївське» приватного акціонерного товариства «Агрохолдинг Авангард».
Птахівництво – найбільш енергозатратна галузь сільського господарства. Особливо це проявляється при вирощуванні молодняку, тому його пропонується проводити в перші 2-3 тижні на обмеженій площі. Переваги технології вирощування птахів з підвищеною щільністю посадки в перші тижні зумовлені тим, що на меншій площі значно полегшується підтримання оптимального температурного режиму при значній економії енергії, знижуються затрати праці пташниць.
Одним із факторів, що стримують подальше нарощування виробництва, є застаріла та зношена матеріально-технічна база птахівничих підприємств. Обладнання, яке фізично і морально застаріло, не дозволяє повною мірою освоювати сучасні інноваційні, ресурсозберігаючі технології вирощування й утримання сільськогосподарської птиці. А тим часом саме ресурсозбереження є загальною тенденцією розвитку світового птахівництва. Високі затрати енергетичних і кормових ресурсів за експлуатації старого обладнання зумовлюють високу собівартість продукції птахівництва і низьку її конкурентоздатність.
Важливим фактором у забезпеченні переходу птахівничих підприємств на безвідходну технологію є якість робіт щодо проєктування систем прибирання, транспортування та збереження посліду. Системи вентиляції та руху повітря у пташниках повинні передбачати підсушування посліду на підніжній решітці за рахунок конвекційного теплообміну. Особливо важливим є дотримання в птахівницьких підприємствах комплексу заходів з профілактики інфекційних захворювань птахів. Необхідно постійно вдосконалювати заходи щодо санітарної обробки приміщень, транспортних засобів, спецодягу, інвентарю, а також проведення специфічних протиепізоотичних заходів. В Україні назріла необхідність удосконалення управління галуззю птахівництва в напрямі впровадження інноваційних досягнень щодо раціональної годівлі птиці, випуску нового асортименту продукції, переробки продуктів птахівництва.
The article presents material on topical issues regarding the use of innovative technological methods of production of food eggs under the conditions of the Chornobayivske branch of the private joint-stock company Agroholding Avangard.
Poultry farming is the most energy-intensive sector of agriculture. This is especially evident when growing young, so it is proposed to spend the first 2-3 weeks on a limited area. Advantages of the technology of growing birds with high planting density in the first weeks due to the fact that a smaller area is much easier to maintain the optimum temperature regime with significant energy savings, reduced labor costs of birds.
One of the factors holding back the further increase in production is the outdated and worn out logistical facilities of poultry enterprises. The equipment, which is physically and morally obsolete, does not allow us to fully master modern innovative, resource-saving technologies for growing and keeping poultry. Meanwhile, resource conservation is now a common trend in the development of world poultry. High costs of energy and fodder resources for the operation of old equipment cause the high cost of poultry products and its low competitiveness.
An important factor in ensuring the transition of poultry enterprises to non-waste technology is the quality of work on the design of systems for harvesting, transporting and preserving manure.
Ventilation and air movement systems in the poultry houses must provide for the drying of the litter on the bottom grate due to convection heat transfer. Particularly important is compliance with a set of measures for the prevention of infectious diseases in poultry enterprises. It is necessary to constantly improve measures for sanitary treatment of premises, vehicles, clothing, equipment, as well as specific anti-epizootic measures. In Ukraine, there is a need to improve the management of the poultry industry in the direction of introduction of innovative achievements in the direction of rational feeding of poultry, production of a new range of products, processing of poultry products.