Аннотации:
Гречка – одна з найбільш цінних сільськогосподарських культур, яка за своїми біологічними властивостями використовується у харчовій і переробній промисловості. З її насіння виготовляють високоякісні крупи та борошно , які використовують в дієтичному та дитячому харчуванні.
Плоди гречки містять цінні для дитячого харчування амінокислоти (лізин, аргінін, триптофан, гістидин), органічні кислоти, вітаміни, макро та мікро елементи.
Значна частина посівів гречки в нашій країні розташована в районах з недостатнім та нестійким зволоженням, де обмежена кількість опадів, а високі температури повітря під час вегетації рослин часто призводять до помітного зниження врожаю насіння та зеленої маси.Було встановлено позитивний ефект від використання ефективних мікроорганізмів у всіх варіантах удобрення, але підвищення фону удобрення знижувало активність дії біопрепарату: становив на фоні з природою родючістю ґрунту 0,16 %, при внесенні мінеральних добрив – 0,13 % та при комплексному застосуванні мінеральних добрив та органічних решток – 0,04 %. Найбільшого приросту врожаю (+0,35 т/га або 31,4 %) досягали при комплексному застосуванні мінеральних добрив у нормі N20P20K20, рослинних решток та ефективних мікроорганізмів.