У статті розглядається дослідження порівняльної оцінки продуктивності м’ясного кросу Кобб-500, який вирощували за різних світлових режимів. Обґрунтовано доцільність використовувати для вирощування курчат бройлерів світлову програму 3 з метою збільшення валового виробництва м’яса бойлерів, підвищення ефективності використання кормів. Відповідно до цього світлового режиму, у перший день вирощування тривалість світлового дня – 24 години, з 2-ї доби до 14-добового віку тривалість світлового дня становить 23 години. За результатами зважування на 15-й день вирощування розраховують світлову програму: якщо середня маса курчати становить 430 г, світловий день зменшують до 15 годин, тривалість темряви становить 9 годин. Починаючи з 29-ї доби світловий день збільшують із кожним наступним днем вирощування на 0,30 годин до забою птахів. Установлено, що світловий фактор достовірно впливає на живу масу бройлерів у всі вікові періоди (28,78...100,00%, Р < 0,001). Оцінено живу масу курчат бройлерів за трьох режимів освітлення, яка була майже однаковою до 14 днів вирощування. З 21-ї доби й до забою бройлери, що вирощувались за світлової програми 2 і 3, переважали за живою масою курчат зі світловою програмою. Програми освітлення 2 і 3, розроблені для запобігання надмірному росту птахів у віці 7...30 днів, показали свою ефективність у зниженні падежу на 1,4% і 1,8%, викликаного асцитом, синдромом раптової смерті, проблемами ніг, розкльовуванням. За цієї програми жива маса бройлера в забійному віці була вищою порівняно з 1-ю програмою освітлення на 2,2% і 5,4% відповідно, середньодобові прирости за період вирощування на 4,9% і 11,1%, та витрати корму на 1 кг приросту зменшилися на 4,1% і 0,5%. За рахунок вищого забійного виходу 75,1% і 76,3%) цих програм і більшої кількості виробленого м’яса в живій масі отримано м’яса у вигляді патраних тушок більше порівняно на 4,4% і 9,7% відповідно.
The paper looks at the research on comparative evaluation of the productivity of meat cross Kobb-500, raised under different lighting regimes. It substantiates the suitability of using Lighting Program 3 for raising broiler chickens in order to increase the gross production of broiler meat and the efficiency of using feeds. According to this lighingt regime, the duration of day lighting on the first day of poultry raising is 24 hours, starting from the second day to the age of 14 days the duration of daylight is 23 hours. By the results of weighing chickens on the 15th day of raising, a lighting program is calculated:if the average chicken weight is 430 g, daylight is reduced to 15 hours, the duration of arkness is 9 hours. Starting from the 29th day, daylight is increased with every other day fraising by 0.30 hours before slaughtering the poultry. The paper establishes that a light factor certainly affects the live weight of broilers in all the age periods (28.78...100.00%, Р < 0.001). The study evaluates the live weight of broiler chickens under three lighting egimes that was almost the same to 14 days of poultry raising. From the 21st day and to the day of slaughtering the broilers raised under Lighting Programs 2 and 3 had greater live weight than the chickens raised under Lighting Program 1. Lighting Programs 2 and 3, developed to prevent excessive growth of the poultry of 7 ... 30 days, showed their fficiency in reducing their death by 1.4% and 1.8%, caused by ascites, sudden death yndrome, leg problems and vent pecking. Under this program the live weight of a broiler of the slaughter age was higher when compared to Lighting Program 1 by 2.2% and .4% espectively, the average daily weight gain for the period of raising fell by 4.9% and 11.1%, and the use of feeds for 1 kg of weight gain dropped by 4.1% and 0.5%. At the expense of higher slaughter volume (75.1% and 76.3%) of these programs and a larger amount of eat in the live weight we obtained more meat of drawn poultry by 4.4% and 9.7%, respectively.