00 DSpace/Manakin Repository

ДОСЛІДЖЕННЯ САНІТАРНО-ГІГІЄНІЧНИХ ВИМОГ ДО ХАРЧОВИХ ПІДПРИЄМСТВ В УКРАЇНІ ТА В КРАЇНАХ ЄС

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Горач, Ольга Олексіївна
dc.date.accessioned 2025-03-05T12:44:43Z
dc.date.available 2025-03-05T12:44:43Z
dc.date.issued 2025
dc.identifier.citation Горач О.О. ДОСЛІДЖЕННЯ САНІТАРНО-ГІГІЄНІЧНИХ ВИМОГ ДО ХАРЧОВИХ ПІДПРИЄМСТВ В УКРАЇНІ ТА В КРАЇНАХ ЄС ru
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/10438
dc.description.abstract В статті проведено дослідження санітарно-гігієнічних вимог до харчових підпри- ємств в Україні та в країнах ЄС. Санітарно-гігієнічні вимоги до підприємств харчової промисловості є важливим аспектом забезпечення безпечності харчових продуктів та захисту здоров'я споживачів. В умовах глобалізації та інтеграції в міжнародну еконо- мічну структуру питання стандартів якості та безпеки харчових продуктів набуває осо- бливого значення для багатьох країн, в тому числі і для України. Європейський Союз вже давно запровадив комплексні заходи для забезпечення високих стандартів безпечності харчових продуктів, які є основою національних систем у краї- нах-членах ЄС. Однак в Україні гігієнічні та санітарні вимоги до підприємств харчової промисловості змінюються з переходом на європейські стандарти та приведенням зако- нодавства у відповідність до вимог ЄС. Водночас, забезпечення належного контролю та дотримання цих вимог має безпосереднє відношення не лише до здоров'я населення, але й до конкурентоспроможності українських харчових продуктів на міжнародному ринку. Встановлено сильні та слабкі сторони існуючої в Україні законодавчої системи в сфері санітарно-гігієнічних вимог до харчових підприємств. Представлені нормативно-тех- нічні документи за якими здійснюється контроль за безпечністю виробництва харчових продуктів, а також основні вимоги до харчових підприємств. Відповідно до проведеного дослідження санітарно-гігієнічних вимог до харчових під- приємств, можна зробити висновок, що Україна потребує вдосконалення систем управ- ління та моніторингу, особливо на муніципальному рівні, для забезпечення більш ефектив- ного впровадження санітарно-гігієнічних вимог. Необхідно підвищувати кваліфікацію та оснащення підприємств, тобто створювати сприятливі умови для малих підприємств для повного впровадження системи НАССР та забезпечення високих санітарно-гігієніч- них стандартів. Визначено, що основна відмінність між санітарно-гігієнічними вимо- гами України та ЄС полягає в тому, що в ЄС діють більш жорсткі правила та контроль, що забезпечує високий рівень безпечності харчових продуктів. Україна має потенціал для вдосконалення власної системи на основі досвіду ЄС. Вимоги до безпечності харчових продуктів в Україні та ЄС схожі, але ЄС має більш сувору та централізовану систему контролю, а технічні регламенти є більш деталізованими та стандартизованими. Укра- їна повинна вдосконалити свої системи контролю та підвищити підзвітність і прозо- рість на всіх етапах виробництва та зберігання харчових продуктів, щоб в повній мірі відповідати європейським стандартам якості. ru
dc.language.iso other ru
dc.publisher Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки. ru
dc.relation.ispartofseries Технічні науки;
dc.subject санітарно-гігієнічні вимоги ru
dc.subject продовольча безпека ru
dc.subject контроль ru
dc.subject якість ru
dc.subject нормативно-технічні документи ru
dc.subject харчова промисловість ru
dc.title ДОСЛІДЖЕННЯ САНІТАРНО-ГІГІЄНІЧНИХ ВИМОГ ДО ХАРЧОВИХ ПІДПРИЄМСТВ В УКРАЇНІ ТА В КРАЇНАХ ЄС ru
dc.title.alternative Research of sanitary and hygiene requirements for food enterprises in Ukraine and in EU countries ru
dc.type Article ru


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних фондах

Показати скорочений опис матеріалу