Показати скорочений опис матеріалу
dc.contributor.author | Соколовська, І. М. | |
dc.contributor.author | Жарко, Д. | |
dc.date.accessioned | 2025-01-06T16:01:03Z | |
dc.date.available | 2025-01-06T16:01:03Z | |
dc.date.issued | 2024 | |
dc.identifier.citation | Дмитро Жарко, Ірина Соколовська. Вплив добрив на формування бульбочкових бактерій та продуктивність сої. Матеріали ІІІ Міжнародної науково-практичної конференції «Сучасні технології агропромислового виробництва» 14-15 листопада 2024, Кропивницький. 2024. Кропивницький. ЦНТУ. С. 44-46. https://kntu.kr.ua/file/content/13445/zbirnyk-tez-zz2024.pdf | ru |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/123456789/10330 | |
dc.description.abstract | Соя відіграє особливо важливу роль в біологізації землеробства, сприяючи збалансуванню вмісту азоту ґрунту, підвищенню врожайності наступних культур у сівозміні, позитивно впливаючи на фізичні, агрономічні та фізико-хімічні властивості ґрунту та покращуючи водний і поживний режими. При обробці насіння сої біологічно активними препаратами та внесенні в ґрунт додаткових мінеральних речовин бульбочкові бактерії здатні фіксувати достатню кількість атмосферного азоту для нормального розвитку рослини. Це призводить до більш інтенсивного мінерального живлення рослин та активності фізіологічних процесів. У листках відбувається фотосинтез, що створює передумови для біологічної фіксації азоту бульбочковими бактеріями, який є основою для синтезу білків, жирів, ферментів, амінокислот, вітамінів, вуглеводів та інших сполук. В агрофітоценозі сої поєднання двох важливих процесів – фотосинтезу та біологічної азотфіксації – дозволяє рослинам інтенсивно синтезувати майже всі важливі органічні сполуки. | ru |
dc.publisher | ЦНТУ | ru |
dc.subject | соя | ru |
dc.subject | бульбочкові бактерії | ru |
dc.subject | продуктивність сої | ru |
dc.subject | вплив добрив на формування бульбочкових бактерій | ru |
dc.title | ВПЛИВ ДОБРИВ НА ФОРМУВАННЯ БУЛЬБОЧКОВИХ БАКТЕРІЙ ТА ПРОДУКТИВНІСТЬ СОЇ | ru |
dc.type | Thesis | ru |