Короткий опис(реферат):
Соя відіграє особливо важливу роль в біологізації землеробства, сприяючи
збалансуванню вмісту азоту ґрунту, підвищенню врожайності наступних культур у
сівозміні, позитивно впливаючи на фізичні, агрономічні та фізико-хімічні властивості
ґрунту та покращуючи водний і поживний режими. При обробці насіння сої біологічно активними препаратами та внесенні в ґрунт
додаткових мінеральних речовин бульбочкові бактерії здатні фіксувати достатню
кількість атмосферного азоту для нормального розвитку рослини. Це призводить до
більш інтенсивного мінерального живлення рослин та активності фізіологічних
процесів. У листках відбувається фотосинтез, що створює передумови для біологічної
фіксації азоту бульбочковими бактеріями, який є основою для синтезу білків, жирів,
ферментів, амінокислот, вітамінів, вуглеводів та інших сполук.
В агрофітоценозі сої поєднання двох важливих процесів – фотосинтезу та
біологічної азотфіксації – дозволяє рослинам інтенсивно синтезувати майже всі важливі
органічні сполуки.