Abstract:
Топінамбур є природною сировиною для отримання ряду функціональних
харчових інгредієнтів, таких як інулін, олігофруктоза та фруктоза, які
мають як поживні, так і функціональні властивості, особливо корисні для
людей з діабетом 2 типу та ожирінням. Для України дуже важливо спробувати вирощувати цю культуру на піщаних ґрунтах, де інші культури, такі як пшениця, соняшник і кукурудза, не дуже добре ростуть. Є в Україні і переробка: підприємство в Одеській області сублімує бульби топінамбура для фармації і успішно продає в ЄС, але постійно бракує сировини для роботи на повну потужність. Компанія «FitoDim»
(Житомир) пропонує порошок кореня топінамбура, який є найціннішою сировиною
для використання в харчовій промисловості, зокрема як джерело інуліну
для функціональних харчових інгредієнтів. Питання про ширше його
використання у створенні продуктів підвищеної харчової цінності є
актуальним.