Abstract:
У статті наведено аналіз агроекологічних властивостей і господарсько-виробничого
потенціалу альтернативної олійної культури – льону олійного. Акцентовано увагу на
його високій екологічній пластичності, здатності максимально ефективно споживати
осінньо-зимові запаси ґрунтової вологи, високій технологічності процесу вирощування,
його рентабельності та ліквідності насіння льону на внутрішньому і зовнішньому ринках агросировини. Окремо окреслено можливість розглядання культури як повноцінної
альтернативи соняшнику у вітчизняних агроценозах, що дозволить істотно зменшити
розбалансування останніх через його багаторічне домінування та покращити фітосанітарний і меліоративний стан останніх. Досліджено ємність вітчизняного і зарубіжного ринку льону олійного, з огляду на популярність культури, що зростає, відповідно
до сучасного тренду здорового і лікувального харчування.