Показать сокращенную информацию
dc.contributor.author | Коваль, С.В. | |
dc.date.accessioned | 2024-11-25T17:09:00Z | |
dc.date.available | 2024-11-25T17:09:00Z | |
dc.date.issued | 2024 | |
dc.identifier.citation | Коваль С.В. Здійснення обліку витрат та визначення собівартості продукції аграрних підприємств для управління їх оптимізацією. Агросвіт. № 22. 2024. С. 104-109. | ru |
dc.identifier.other | DOI: https://doi.org/10.32702/2306-6792.2024.22.104 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/123456789/10054 | |
dc.description.abstract | Предметом статті є формування та здійснення обліку витрат і визначення собівартості продукції аграрнихпідприємств. Мета статті — оптимізація витрат та зменшення собівартості продукції для управління ними, збільшен-ня ефективності й конкурентоспроможності аграрних підприємств. Визначено, що витрати та собівартість у співвідно-шенні з доходами та цінами є основними індикаторами ефективності й конкурентоспроможності аграрних підприємствзагалом. Встановлено, що чинники формування витрат на тому або іншому аграрному підприємстві можуть відрізня-тися якщо не номенклатурою, то їх питомою вагою. Загалом, їх сукупність зводиться до ресурсного забезпечення;організації внутрішнього середовища господарювання; інновацій; зовнішнього регулювання. За часткою в загальнійструктурі витрати поділяються на основні й додаткові, прямі і непрямі, постійні і змінні. Метою управління витрата-ми є їх оптимізація на основі удосконалення бізнес-процесів, впровадження інновацій, підвищення продуктивностіресурсокористування. Зменшення додаткових або невиробничих витрат. Оскільки витрати впливають на формуван-ня собівартості продукції, то завдання управління нею також зводиться до зменшення. Встановлено, що для точностірезультатів обліку витрат і калькуляції собівартості продукції велике значення має не тільки категорізація та групу-вання витрат, елементів собівартості й калькуляційних одиниць, але й вибір методів їх оцінки. Це дозволить забезпечити об'єктивність обліку й оцінки та діагностики; сприятиме підвищенню продуктивності використання ресурсів,ефективності виробництва й конкурентоспроможності продукції та аграрних підприємств загалом. | ru |
dc.publisher | Херсонський державний аграрно-економічний університет | ru |
dc.subject | Кафедра підприємництва, обліку та фінансів | ru |
dc.subject | облік | ru |
dc.subject | витрати | ru |
dc.subject | собівартість | ru |
dc.subject | калькуляція | ru |
dc.subject | продукція | ru |
dc.subject | аграрні підприємства | ru |
dc.subject | продуктивність | ru |
dc.subject | ефективність | ru |
dc.subject | конкурентоспроможність | ru |
dc.subject | управління | ru |
dc.title | Здійснення обліку витрат та визначення собівартості продукції аграрних підприємств для управління їх оптимізацією | ru |
dc.title.alternative | ACCOU NTING FOR COSTS AND DETERMINING THE COST OF PRODU CTIONOF AGRICULTURAL ENTERPRISES TO MANAGE THEIR OPTIMIZATION | ru |
dc.type | Article | ru |