Abstract:
Предметом статті є формування та здійснення обліку витрат і визначення собівартості продукції аграрнихпідприємств. Мета статті — оптимізація витрат та зменшення собівартості продукції для управління ними, збільшен-ня ефективності й конкурентоспроможності аграрних підприємств. Визначено, що витрати та собівартість у співвідно-шенні з доходами та цінами є основними індикаторами ефективності й конкурентоспроможності аграрних підприємствзагалом. Встановлено, що чинники формування витрат на тому або іншому аграрному підприємстві можуть відрізня-тися якщо не номенклатурою, то їх питомою вагою. Загалом, їх сукупність зводиться до ресурсного забезпечення;організації внутрішнього середовища господарювання; інновацій; зовнішнього регулювання. За часткою в загальнійструктурі витрати поділяються на основні й додаткові, прямі і непрямі, постійні і змінні. Метою управління витрата-ми є їх оптимізація на основі удосконалення бізнес-процесів, впровадження інновацій, підвищення продуктивностіресурсокористування. Зменшення додаткових або невиробничих витрат. Оскільки витрати впливають на формуван-ня собівартості продукції, то завдання управління нею також зводиться до зменшення. Встановлено, що для точностірезультатів обліку витрат і калькуляції собівартості продукції велике значення має не тільки категорізація та групу-вання витрат, елементів собівартості й калькуляційних одиниць, але й вибір методів їх оцінки. Це дозволить забезпечити об'єктивність обліку й оцінки та діагностики; сприятиме підвищенню продуктивності використання ресурсів,ефективності виробництва й конкурентоспроможності продукції та аграрних підприємств загалом.