dc.contributor.author |
Коваль, С.В. |
|
dc.date.accessioned |
2024-11-25T17:09:00Z |
|
dc.date.available |
2024-11-25T17:09:00Z |
|
dc.date.issued |
2024 |
|
dc.identifier.citation |
Коваль С.В. Здійснення обліку витрат та визначення собівартості продукції аграрних підприємств для управління їх оптимізацією. Агросвіт. № 22. 2024. С. 104-109. |
ru |
dc.identifier.other |
DOI: https://doi.org/10.32702/2306-6792.2024.22.104 |
|
dc.identifier.uri |
http://hdl.handle.net/123456789/10054 |
|
dc.description.abstract |
Предметом статті є формування та здійснення обліку витрат і визначення собівартості продукції аграрнихпідприємств. Мета статті — оптимізація витрат та зменшення собівартості продукції для управління ними, збільшен-ня ефективності й конкурентоспроможності аграрних підприємств. Визначено, що витрати та собівартість у співвідно-шенні з доходами та цінами є основними індикаторами ефективності й конкурентоспроможності аграрних підприємствзагалом. Встановлено, що чинники формування витрат на тому або іншому аграрному підприємстві можуть відрізня-тися якщо не номенклатурою, то їх питомою вагою. Загалом, їх сукупність зводиться до ресурсного забезпечення;організації внутрішнього середовища господарювання; інновацій; зовнішнього регулювання. За часткою в загальнійструктурі витрати поділяються на основні й додаткові, прямі і непрямі, постійні і змінні. Метою управління витрата-ми є їх оптимізація на основі удосконалення бізнес-процесів, впровадження інновацій, підвищення продуктивностіресурсокористування. Зменшення додаткових або невиробничих витрат. Оскільки витрати впливають на формуван-ня собівартості продукції, то завдання управління нею також зводиться до зменшення. Встановлено, що для точностірезультатів обліку витрат і калькуляції собівартості продукції велике значення має не тільки категорізація та групу-вання витрат, елементів собівартості й калькуляційних одиниць, але й вибір методів їх оцінки. Це дозволить забезпечити об'єктивність обліку й оцінки та діагностики; сприятиме підвищенню продуктивності використання ресурсів,ефективності виробництва й конкурентоспроможності продукції та аграрних підприємств загалом. |
ru |
dc.publisher |
Херсонський державний аграрно-економічний університет |
ru |
dc.subject |
Кафедра підприємництва, обліку та фінансів |
ru |
dc.subject |
облік |
ru |
dc.subject |
витрати |
ru |
dc.subject |
собівартість |
ru |
dc.subject |
калькуляція |
ru |
dc.subject |
продукція |
ru |
dc.subject |
аграрні підприємства |
ru |
dc.subject |
продуктивність |
ru |
dc.subject |
ефективність |
ru |
dc.subject |
конкурентоспроможність |
ru |
dc.subject |
управління |
ru |
dc.title |
Здійснення обліку витрат та визначення собівартості продукції аграрних підприємств для управління їх оптимізацією |
ru |
dc.title.alternative |
ACCOU NTING FOR COSTS AND DETERMINING THE COST OF PRODU CTIONOF AGRICULTURAL ENTERPRISES TO MANAGE THEIR OPTIMIZATION |
ru |
dc.type |
Article |
ru |