00 DSpace/Manakin Repository

Формування врожайності та якості плодів баклажану в умовах краплинного зрошення залежно від густоти стояння рослин

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Сидякіна, О. В.
dc.contributor.author Іванів, М. О.
dc.date.accessioned 2024-10-25T13:29:46Z
dc.date.available 2024-10-25T13:29:46Z
dc.date.issued 2022
dc.identifier.citation Сидякіна О. В., Іванів М. О. Формування врожайності та якості плодів баклажану в умовах краплинного зрошення залежно від густоти стояння рослин. Таврійський науковий вісник. 2022. Вип. 128. С. 189–195. DOI: https://doi.org/10.32851/2226-0099.2022.128.26 ru
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/9935
dc.description.abstract У статті наведено результати досліджень щодо вивчення впливу густоти стояння рослин на врожайність та якість плодів баклажану. Дослідження проводили впродовж 2020–2021 років на темно-каштановому середньосуглинковому ґрунті в умовах краплинного зрошення ПСП АФ «Сиваш» Новотроїцького району Херсонської області на ранньостиглому гібриді баклажану Блек Перл F1. Схемою досліду було передбачено вивчення таких варіантів: 30 тис./га (зріджений посів), 40 тис./га (оптимальний посів), 50 тис./га (загущений посів). За результатами досліджень встановлено, що із загущенням посівів площа листкової поверхні зменшувалась за рахунок більшого взаємозатінення та зменшення площі живлення рослин. Мінімальні значення показника у всі строки визначення забезпечила густота стояння 50 тис./га, максимальні – 30 тис./га. Аналогічну закономірність між варіантами досліду спостерігали і за рівнем сформованої врожайності плодів. Максимальним його визначено у зрідженому посіві – 48,2 т/га, що на 12,3 т/га або 34,3% більше, порівняно із загущеним посівом. Між урожайністю плодів та площею листкової поверхні рослин встановлено дуже сильну ступінь взаємозв’язку (коефіцієнт детермінації у фазу бутонізації становив 0,923, плодоутворення – 0,959, достигання плодів – 0,985). На вмісті у плодах сухих речовин і загальних цукрів густота стояння рослин не позначилась. Вміст сухих речовин за варіантами досліду коливався в межах 7,4–7,5%, вміст цукрів – в межах 3,0–3,1%. Між урожайністю плодів та вмістом у них сухих речовин і загальних цукрів встановлено помірну ступінь зв’язку (коефіцієнт детермінації становив відповідно 0,426 і 0,432), тобто дані показники майже не залежали один від одного. Загущення посівів знижувало вміст у плодах баклажану вітаміну С. Максимальним його визначено у плодах зрідженого посіву – 102 мг/кг, що на 4,1% більше, порівняно із густотою стояння рослин 50 тис./га. Між урожайністю плодів та вмістом у них вітаміну С встановлено дуже сильну ступінь взаємозв’язку (коефіцієнт детермінації становив 0,988). Загущення посівів призводило до дещо меншого накопичення нітратів плодами баклажану. За варіантами досліду даний показник був у 6,6–7,1 рази нижчим за ГДК (300 мг/кг). ru
dc.publisher Таврійський науковий вісник ru
dc.subject баклажан ru
dc.subject eggplant ru
dc.subject густота стояння рослин ru
dc.subject plant stand density ru
dc.subject площа листкової поверхні ru
dc.subject leaf surface area ru
dc.subject урожайність плодів ru
dc.subject fruit yield ru
dc.subject якість плодів ru
dc.subject fruit quality ru
dc.title Формування врожайності та якості плодів баклажану в умовах краплинного зрошення залежно від густоти стояння рослин ru
dc.type Article ru


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних фондах

Показати скорочений опис матеріалу