Abstract:
В останні десятиліття істотних змін зазнають умови кліматичні. До того ж, внаслідок військових дій (активні бойові дії, замінування територій, обстріл дронами, ракетами, рух важкої техніки, будівництво баз і фортифікаційних споруд тощо) відмічається хімічне забруднення поверхневих і ґрунтових вод, ущільнення ґрунту, знищення або пошкодження рослинного покриву тощо. Враховуючи здорожчання ресурсів та послаблення економічного стану більшості господарств, слід добирати ресурсоощадні елементи технології та невибагливі культури, які здатні формувати сталу продуктивність з незначною залежністю від ґрунтово-кліматичних умов року вирощування. До таких рослин слід відносити соргові, які мають багато різновидів, дуже широкий спектр використання, зокрема й для виготовлення біодизеля. За результатами досліджень 2021–2023 рр. на базі ННПЦ МНАУ з удосконалення технологічних елементів вирощування соргових культур переважно енергоощадних у зоні посушливого Південного Степу України можемо підсумувати, що найбільш відмінною особливістю клімату ХХ ст. і початку ХХІ ст. стало глобальне потепління, що характеризується підвищенням приземної температури повітря. Згідно багаторічних спостережень, річна кількість опадів зменшується. Так, з 1970 року їх кількість зменшилася з 450 мм до 400 мм у 2019 році, тобто на 12 %. Хоча спостерігаються значні коливання за роками у діапазоні від 250 до 705 мм. Згідно з їх проведеним узагальненням за останні 50 років, на півдні Миколаївської області виявлено наступні тенденції: зростання середньорічної температури повітря (на 17%) та зменшення кількості опадів (на 12%).
Однією з найбільш серйозних проблем впливу зміни клімату на сільське господарство, як на регіональному, так і на глобальному рівнях нині є тривалість посухи. Одним із оптимальних підходів до вирішення даної проблеми є добір культур, що вирізняються високою врожайністю і одночасно посухостійкістю. Саме такою культурою є сорго, яке має багато переваг порівняно з іншими зерновими з точки зору вирощування, зберігання, обмолоту, використання для приготування харчової і кормової продукції та біопалива.