DSpace Repository

Позакореневе підживлення кукурудзи мікродобривами - дієвий елемент технології чи "тренд"?

Show simple item record

dc.contributor.author Давиденко, І.А.
dc.contributor.author Жуйков, Олександр Геннадійович
dc.date.accessioned 2024-07-21T16:47:38Z
dc.date.available 2024-07-21T16:47:38Z
dc.date.issued 2024-05-30
dc.identifier.citation Жуйков О.Г., Давиденко І.А. Позакореневе підживлення кукурудзи мікродобривами - дієвий елемент технології чи "тренд"?. Таврійський науковий вісник. Серія: Сільськогосподарські науки / Херсонський державний аграрно-економічний університет. Одеса : Видавничий дім «Гельветика», 2024. Вип. 136. Ч. 1. С.116-124 ru
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/9699
dc.description.abstract У статті проаналізований вітчизняний досвід застосування мінеральних добрив, що містять мікроелементи, за вирощування кукурудзи на зерно. Зроблений висновок, що в умовах сучасних кліматичних трансформацій (істотний брак активної ґрунтової вологи на момент сходів кукурудзи, тривалі бездощові періоди і нерівномірна кількість опадів за вегетаційний період, несприятливий температурний режим з екстремально високими денними температурами повітря тощо), високоефективним агроприйомом формування толерантних ознак рослин культури на всіх етапах органогенезу є застосування мікроелементів позакореневим способом. Окреслена фізіологічна роль більшості мікроелементів в контексті їх впливу на кількісні та якісні показники врожаю кукурудзи, акцентована увага на зовнішніх ознаках дефіциту того чи іншого елементу в системі мінерального живлення культури задля оперативної діагностики їх нестачі та прийняття агрономічною службою невідкладних виробничих рішень. Дана оцінка ефективності та технологічності різних способів внесення мікродобрив за реалізації системи мінерального живлення культури, проаналізований механізм їх опосередкованого впливу на окремі властивості ґрунту: показник рН, утворення гумусу і активність ґрунтової мікрофлори. Оцінені перспективи сумісного застосування позакореневих підживлень кукурудзи мікродобривами водночас із проведенням вегетаційних гербіцидних обробітків з метою істотної економії матеріальних ресурсів і часу. Встановлено, що за раціонально побудованої системи мінерального живлення культури, котра базується на поєднанні застосування макро- та мікродобрив, реально істотним чином покращити показники продуктивності та якості зерна кукурудзи: врожайність зерна збільшується на 0,35–0,62 т/га, вміст в зерні білка – на 7,7–8,2%, крохмалю – на 0,32–0,40%, жиру – на 0,5–0,7%. Додатково наголошено на істотно вираженій індикативній властивості кукурудзи, що дозволяє оперативно оцінювати рівні забезпеченості орного шару ґрунту основними найбільш фізіологічно цінними мікроелементами. ru
dc.language.iso other ru
dc.publisher Видавничий дім «Гельветика» ru
dc.subject кукурудза, ru
dc.subject система мінерального живлення. ru
dc.subject мікродобрива. ru
dc.subject фізіологічна роль мікроелементів. ru
dc.subject позакореневі підживлення ru
dc.subject врожайність і якість зерна. ru
dc.subject кафедра рослинництва та агроінженерії ru
dc.title Позакореневе підживлення кукурудзи мікродобривами - дієвий елемент технології чи "тренд"? ru
dc.type Article ru


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Browse

My Account