Короткий опис(реферат):
Зміни клімату, спрямовані на глобальне потепління, змушують сучасних аграріїв збільшувати площі посівів під посухостійкими культурами. До таких культур відноситься просо – важлива круп‘яна культура з високими харчовими якостями, яка спроможна вирішити продовольчу проблему та забезпечити тваринницьку галузь високоякісними кормами. Україна, незважаючи на скорочення посівних площ під просом, була і залишається важливим гравцем на ринку цієї культури в Європі та за обсягами експорту входить в топ країн лідерів-експортерів. Найбільшими виробниками проса у світі є Індія, Китай та Нігерія, які забезпечують більше половини світового виробництва проса. В Україні спостерігається тенденція до зменшення площ посівів та обсягів виробництва цієї культури. Незважаючи на це, Україна у довоєнний період забезпечувала близько третини загального виробництва проса в Європі. Його врожайність у нашій країні перевищує середньосвітові показники, є значно вищою, ніж в Індії та Нігерії, проте суттєво поступається Китаю. Тому вдосконалення технології вирощування проса в Україні є актуальною проблемою, вирішення якої дозволить посилити позиції України на міжнародному ринку аграрної продукції.