Показати скорочений опис матеріалу
dc.contributor.author | Пешук, Людмила | |
dc.contributor.author | Новікова, Наталя | |
dc.contributor.author | Приходько, Дар'я | |
dc.date.accessioned | 2024-06-01T16:50:42Z | |
dc.date.available | 2024-06-01T16:50:42Z | |
dc.date.issued | 2023-10-20 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/123456789/9598 | |
dc.description.abstract | Глобалізація змінює раціони людей. В умовах сьогодення посилюється увага спожи- вачів до якості продуктів харчування. Це показує зміну пріоритетів на користь без- печних харчових продуктів з натуральної вітчизняної сировини. Нові харчові продукти з водоростями можуть стати важливим фізіологічним джерелом основних мікро- нутрієнтів і за умови збалансованого раціону на 50% задовольнити потреби людини в основних мікроелементах. Істотним джерелом є мікроводорості Chlorella vulgaris і Spirulina platensis. Нові види м’ясних продуктів з хлорелою і спіруліною дозволять, з одного боку, нормалізувати надходження в організм людини вітамінів, мінеральних елементів, а з іншого сприяють виведенню важких металів, пестицидів, радіонуклідів, надаючи розробленим продуктам радіопротекторних властивостей. Цю можливість нам можуть надати «суперфуди», які стрімко набирають популярності. Завдяки висо- кій харчовій цінності, зниженому впливу на навколишнє середовище та економічній стійкості, мікроводорості Chlorella vulgaris і Spirulina platensis мають перспективи використання в якості функціональних інгредієнтів для покращення характеристик широкого спектру харчових продуктів. Тож ці суперфуди є перспективною сировиною не лише для спортивного, дієтичного та геродієтичного харчування, а в цілому, як харчова добавка та компонент будь-яких продуктів, асортимент яких на сьогодні дуже незна- чний. Тому для досягнення поставленої мети – проведено удосконалення технології м’яс- них січених напівфабрикатів з додаванням мікроводоростей Chlorella vulgaris і Spirulina platensis в кількості 1,5% та 3%, а також їх поєднання 1:1. Проведено органолептичну оцінку розроблених зразків, досліджено їх харчову та біологічну цінність. Проведені дослідження підтверджують і доводять доцільність і перспективність використання мікроводоростей у багатьох галузях України. | ru |
dc.subject | мікроводорості, Chlorella vulgaris, Spirulina platensis, купаж олій, тех- нологія, січені напівфабрикати. | ru |
dc.title | ВОДОРОСТІ ЯК «СУПЕРФУД» У ТЕХНОЛОГІЯХ М’ЯСНИХ ПРОДУКТІВ ЗДОРОВОГО ХАРЧУВАННЯ | ru |