Abstract:
Глобалізація змінює раціони людей. В умовах сьогодення посилюється увага спожи- вачів до якості продуктів харчування. Це показує зміну пріоритетів на користь без- печних харчових продуктів з натуральної вітчизняної сировини. Нові харчові продукти
з водоростями можуть стати важливим фізіологічним джерелом основних мікро- нутрієнтів і за умови збалансованого раціону на 50% задовольнити потреби людини
в основних мікроелементах. Істотним джерелом є мікроводорості Chlorella vulgaris
і Spirulina platensis. Нові види м’ясних продуктів з хлорелою і спіруліною дозволять,
з одного боку, нормалізувати надходження в організм людини вітамінів, мінеральних
елементів, а з іншого сприяють виведенню важких металів, пестицидів, радіонуклідів,
надаючи розробленим продуктам радіопротекторних властивостей. Цю можливість
нам можуть надати «суперфуди», які стрімко набирають популярності. Завдяки висо- кій харчовій цінності, зниженому впливу на навколишнє середовище та економічній
стійкості, мікроводорості Chlorella vulgaris і Spirulina platensis мають перспективи
використання в якості функціональних інгредієнтів для покращення характеристик
широкого спектру харчових продуктів. Тож ці суперфуди є перспективною сировиною не
лише для спортивного, дієтичного та геродієтичного харчування, а в цілому, як харчова
добавка та компонент будь-яких продуктів, асортимент яких на сьогодні дуже незна- чний. Тому для досягнення поставленої мети – проведено удосконалення технології м’яс- них січених напівфабрикатів з додаванням мікроводоростей Chlorella vulgaris і Spirulina
platensis в кількості 1,5% та 3%, а також їх поєднання 1:1. Проведено органолептичну
оцінку розроблених зразків, досліджено їх харчову та біологічну цінність. Проведені
дослідження підтверджують і доводять доцільність і перспективність використання
мікроводоростей у багатьох галузях України.