Abstract:
Томати є цінним продуктом, багатим на легкозасвоювані вуглеводи, пектинові речовини та різноманітні вітаміни. Вони також містять важливі мінерали, такі як калій, магній, залізо, цинк, кальцій, фосфор, органічні кислоти, необхідні для правильного функціонування організму. Томати є джерелом вітамінів групи В, Е та особливо великої кількості вітаміну С. Вони сприяють задоволенню потреб організму у цих поживних речовинах. Крім того, томати можуть покращити настрій, оскільки містять тирозин, що перетворюється в серотонін, який допомагає підняти настрій та зменшити стресові стани. Актуальність вирощування томатів у контексті зміни клімату полягає у необхідності адаптації сучасних технологій та сортового матеріалу для забезпечення стабільного вирощування цієї корисної овочевої культури, навіть за несприятливих погодних умов. Тому агротехнічні заходи вирощування томатів повинні бути спрямовані на створення оптимальних умов для росту та розвитку культури.