Abstract:
Комплексним показником загального рівня вовнової продуктивності овець є настриг немитої вовни (маса руна), настриг митої вовни i співвідношення між ними у відсотках - вихід чистого волокна. Ці три характеристики складають основу кількісного рівня продуктивності овець
Метою роботи було проведення аналізу основних показників м’ясної та вовнової продуктивності баранів-плідників таврійського типу асканійської тонкорунної породи для встановлення закономірностей взаємозв’язку між настригом немитої вовни та показниками продуктивності з урахуванням походження тварин.
Встановлено, що барани-плідники лінії 100 мали найнижчі показники живої маси у розрізі трьох груп, вищими показниками характеризувалися барани-плідники лінії 0517. Так різниця між тваринами з настригом немитої вовни до 9,0 кг склала 3,1 кг, або 3,29 %, настригом немитої вовни 9,1-10,0 кг– 4,0 кг, або 3,76 % та з настригом немитої вовни 10,1 кг і більше– 1,5 кг, або 12,5 %.
Найнижчі показники виходу митого волокна відмічено в баранів-плідників різного походження з настригом немитої вовни до 9,0 кг, які коливалися від 51,0 % у баранів-плідників лінії 0517 до 58,8 % у баранів-плідників лінії 375. У розрізі всіх дослідних груп вищі показники виходу митого волокна відмічено в баранів-плідників лінії 100 з настригом немитої вовни 10,1 кг і більше, які склали 65,2 %.
У баранів-плідників 100 лінії різниця між мінімальним та максимальним значенням настригу митої вовни склала 1,2 кг, або 18,1 %, у баранів-плідників лінії 375 відповідно 1,3 кг, що становить 20,3 % та у групі баранів-плідників лінії 0517 різниця відповідно склала 1,6 кг, або 24,2 %.
Пропонується направити селекційно-племінну роботу з баранами-плідниками таврійського типу різного походження на покращення показників живої маси та виходу митого волокна, що вплине також на фізико-механічні властивості тонкої вовни, збільшення економічних показників та загальний стан вівчарства.