00 DSpace/Manakin Repository

ВИВЧЕННЯ ХАРЧОВОЇ ТА БІОЛОГІЧНОЇ ЦІННОСТІ ПРЕСЕРВІВ ПОКРАЩЕНОЇ ЯКОСТІ

Показати скорочений опис матеріалу

dc.contributor.author Новікова, Наталя
dc.contributor.author Єфимова, Анжела
dc.contributor.author Лещик, Ольга
dc.date.accessioned 2024-01-30T11:58:26Z
dc.date.available 2024-01-30T11:58:26Z
dc.date.issued 2023-02-28
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/9064
dc.description.abstract У статті на підставі вивчення літературних джерел, щодо хімічного складу журав- лини і бузини визначено перспективу розроблення рецептурного складу та технологіч- ної схеми виробництва рибних пресервів. Характерною особливістю розробленого нами нового виду пресервів є те, що як фруктову заливку використовували свіжий сік із плодів бузини та журавлини. Для виготовлення пресервів, рослинну сировину ми маринували у розчині, який містив: воду – 65,77 %, оцет 9 % ̶ 18,42 %, цукор – 13,5 %, сіль – 2,63 %. Співвідношення рослинна сировина: маринад складало 1:1,5. Готовність продукту в кінці маринування визначали за показником титрованої кислотності (0,3 %). Кріп подрібнювали та висушували у сушиль- ній шафі за температури 102±2 о С. Аналіз вмісту мінеральних елементів пресервів засвідчив наявність у їх складі широ- кого спектру макро- та мікроелементів. Мінеральний склад дослідних зразків пресервів є більш збагаченим порівняно з контрольним зразком, що можна пояснити різноманітним якісним вмістом мінеральних сполук у рослинній сировині. Вміст жиру у готових пресервах становив від 3,21 до 4,18 %, що позитивно впливає на смакові властивості продукту. За вмістом мінеральних речовин дослідні зразки від- різняються у порівнянні із контролем. На нашу думку, це пояснюється тим, що рослинні добавки містять широкий спектр мінеральних речовин, що сприяє оптимізації мінераль- ного складу готових пресервів. За результатами оцінки органолептичних показників дослідних зразків пресервів було зроблено висновок, що рослинні добавки та прянощі сприяють утворенню приємного, характерного, гармонійного смаку і запаху готових пресервів, а також мають позитив- ний вплив на їх структурно-механічні властивості, зокрема на консистенцію. Дослідженнями виявлено, що нестача нікотинової кислоти в організмі людини при- зводить до порушення функцій травного тракту, серцево-судинної системи та пси- хічних розладів, а також вона бере участь у метаболізмі жирів, протеїнів, аміно- кислот, пуринів, тканинному диханні, глікогенолізі, синтетичних процесах. Виявлено найбільшу кількість ніацину у рибних пресервах з бузиною та журавлиною відповідно 0,62 та 0,51 мг ru
dc.subject риба, пресерви, рослинні добавки, споживчі властивості, біологічна цінність ru
dc.title ВИВЧЕННЯ ХАРЧОВОЇ ТА БІОЛОГІЧНОЇ ЦІННОСТІ ПРЕСЕРВІВ ПОКРАЩЕНОЇ ЯКОСТІ ru


Долучені файли

Даний матеріал зустрічається у наступних фондах

Показати скорочений опис матеріалу