Короткий опис(реферат):
Постійні стреси, нервово-емоційна напруженість, зниження фізичної активності,
нездорова екологічна ситуація та багато інших факторів негативно впливають стан
здоров'я. Як наслідок, тривалий стрес спричиняє швидкий розвиток різноманітних захво-
рювань. Тому, забезпечення різних груп населення якісною харчовою продукцією є однією із
складових умов стратегічного національного пріоритету.
Аналізуючи останні дослідження виявлено підвищену популярність безглютенових
дієт, що пов'язані не лише з непереносимістю або харчовою чутливістю до глютену,
а й сучасними модними тенденціями.
Мета даної роботи полягає в огляді важливих проблем у дотриманні суворої без-
глютенової дієти, дослідження асортименту безглютенової продукції та перспектив їх
розширення на основі вітчизняної сировини.
Встановлено, що багато продуктів містять «прихований» глютен, що негативно
впливає на здоров’я хворих на целіакію. Тому важливо дослідити джерела забруднення
продуктів глютеном. Такими продуктами можуть бути солодощі, консервована продук-
ція, сухі супи, бульйонні кубики, морепродукти, крабові палички, соуси, кетчупи, м'ясна
підлива, майонези, морозиво, йогурти тощо.
Дослідження ринку безглютенових продуктів вказали на домінування закордонних
виробників, які значно дорожчі за вітчизняні аналоги. Варто відзначити, що в Україні діє
стандарт AEOCS, однак виробників, що дотримуються його одиниці. Тому зважаючи на
зростаючий попит існує необхідність виробництва вітчизняної безглютенової продукції
та розширення асортименту страв і їх доступність як у роздрібних торгівельних мережах
так і у закладах ресторанного господарства для нормального функціонування суспільства.
Тому перспективними напрямами є систематизація та застосування сертифікації існую-
чих виробництв з метою забезпечення споживачів якісною і безпечною продукцією.