DSpace Repository

Проблеми та перспективи розвитку виробництва безглютенових продуктів харчування в Україні

Show simple item record

dc.contributor.author Горач, Ольга Олексіївна
dc.date.accessioned 2024-01-27T10:37:30Z
dc.date.available 2024-01-27T10:37:30Z
dc.date.issued 2022
dc.identifier.citation Горач О. О. Проблеми та перспективи розвитку виробництва безглютенових продуктів харчування в Україні. ru
dc.identifier.issn 2307-5732
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/9030
dc.description.abstract Одним із способів реалізації державної політики в галузі здорового харчування насе- лення України є розробка високоефективних технологій у переробних галузях АПК, пошук нових вітчизняних сировинних джерел та створення продуктів харчування нового поко- ління, збагачених ессенціальними мікронутрієнтами. Проведений аналіз світового дос- віду виробництва безглютнової продукції дозволяє зробити висновок, що на сьогодні існує досить широкий вибір даної групи товарів, але основну частку на ринку безглютенових продуктів харчування в Україні займають продукти імпортного виробництва. Фахівцями підприємств харчової промисловості доведено, що раціон харчування людини повинен включати понад шістсот взаємозбалансованих харчових речовин, що на практиці неможливо досягти при вживанні в їжу звичайних продуктів навіть за їх широкого розмаїття. У зв’язку з цим необхідно більш інтенсивно використовувати інно- вації в харчовій промисловості: складати та розробляти рецептури продуктів харчування нового покоління, ефективні чисельні методи, математичні моделі, алгоритми для реалі- зації новітніх інформаційних технологій у вигляді проблемно-орієнтованих програм для різних сфер виробничої діяльності, у тому числі при створенні нових харчових продуктів. Аналіз виробництва безглютенової продукції функціонального призначення дозволяє зробити висновок, що на сьогоднішній день основну частку ринку безглютенових продук- тів харчування в Україні займають вироби імпортного виробництва, що свідчить про актуальність розробки та впровадження вітчизняних технологій та рецептур виготов- лення безглютенової продукції. Враховуючи світовий та вітчизняний досвід виробництва безглютенової продукції, можна сформувати проблеми та започаткувати їх вирішення на основі впровадження новітніх технологій, а також рецептур безпосередньо у виробни- цтво на основі використанням вітчизняної сировини. Необхідність забезпечення хворих на целіакію якісними та недорогими спеціалізова- ними продуктами вітчизняного виробництва на основі розробки новітніх прогресивних технологій та рецептур безглютенового виробництва з використання щорічно відновлю- ваної сировини є актуальним завданням сьогодення. Крім того, впровадження у вітчиз- няне виробництво інноваційних технологій з використанням рослинної вітчизняної сиро- вини функціонального призначення для кафе, ресторанів та інших закладів громадського харчування є також актуальним завданням у зв’язку з розвитком туристичного бізнесу. Ключові слова: глютен, целіакія, технології, рецептура, виробництво. ru
dc.language.iso other ru
dc.publisher Херсонський державний аграрно-економічний університет ru
dc.relation.ispartofseries Технічні науки;
dc.subject харчова промисловість ru
dc.subject виробництво ru
dc.subject безглютенова продукція ru
dc.subject безпечність ru
dc.subject якість ru
dc.title Проблеми та перспективи розвитку виробництва безглютенових продуктів харчування в Україні ru
dc.title.alternative Problems and prospects of development of gluten-free food production in Ukraine ru
dc.type Article ru


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Browse

My Account