Abstract:
Одним із способів реалізації державної політики в галузі здорового харчування насе-
лення України є розробка високоефективних технологій у переробних галузях АПК, пошук
нових вітчизняних сировинних джерел та створення продуктів харчування нового поко-
ління, збагачених ессенціальними мікронутрієнтами. Проведений аналіз світового дос-
віду виробництва безглютнової продукції дозволяє зробити висновок, що на сьогодні існує
досить широкий вибір даної групи товарів, але основну частку на ринку безглютенових
продуктів харчування в Україні займають продукти імпортного виробництва.
Фахівцями підприємств харчової промисловості доведено, що раціон харчування
людини повинен включати понад шістсот взаємозбалансованих харчових речовин, що
на практиці неможливо досягти при вживанні в їжу звичайних продуктів навіть за їх
широкого розмаїття. У зв’язку з цим необхідно більш інтенсивно використовувати інно-
вації в харчовій промисловості: складати та розробляти рецептури продуктів харчування
нового покоління, ефективні чисельні методи, математичні моделі, алгоритми для реалі-
зації новітніх інформаційних технологій у вигляді проблемно-орієнтованих програм для
різних сфер виробничої діяльності, у тому числі при створенні нових харчових продуктів.
Аналіз виробництва безглютенової продукції функціонального призначення дозволяє
зробити висновок, що на сьогоднішній день основну частку ринку безглютенових продук-
тів харчування в Україні займають вироби імпортного виробництва, що свідчить про
актуальність розробки та впровадження вітчизняних технологій та рецептур виготов-
лення безглютенової продукції. Враховуючи світовий та вітчизняний досвід виробництва
безглютенової продукції, можна сформувати проблеми та започаткувати їх вирішення
на основі впровадження новітніх технологій, а також рецептур безпосередньо у виробни-
цтво на основі використанням вітчизняної сировини.
Необхідність забезпечення хворих на целіакію якісними та недорогими спеціалізова-
ними продуктами вітчизняного виробництва на основі розробки новітніх прогресивних
технологій та рецептур безглютенового виробництва з використання щорічно відновлю-
ваної сировини є актуальним завданням сьогодення. Крім того, впровадження у вітчиз-
няне виробництво інноваційних технологій з використанням рослинної вітчизняної сиро-
вини функціонального призначення для кафе, ресторанів та інших закладів громадського
харчування є також актуальним завданням у зв’язку з розвитком туристичного бізнесу.
Ключові слова: глютен, целіакія, технології, рецептура, виробництво.