Показати скорочений опис матеріалу
dc.contributor.author | Горач, Ольга Олексіївна | |
dc.date.accessioned | 2024-01-27T10:37:30Z | |
dc.date.available | 2024-01-27T10:37:30Z | |
dc.date.issued | 2022 | |
dc.identifier.citation | Горач О. О. Проблеми та перспективи розвитку виробництва безглютенових продуктів харчування в Україні. | ru |
dc.identifier.issn | 2307-5732 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/123456789/9030 | |
dc.description.abstract | Одним із способів реалізації державної політики в галузі здорового харчування насе- лення України є розробка високоефективних технологій у переробних галузях АПК, пошук нових вітчизняних сировинних джерел та створення продуктів харчування нового поко- ління, збагачених ессенціальними мікронутрієнтами. Проведений аналіз світового дос- віду виробництва безглютнової продукції дозволяє зробити висновок, що на сьогодні існує досить широкий вибір даної групи товарів, але основну частку на ринку безглютенових продуктів харчування в Україні займають продукти імпортного виробництва. Фахівцями підприємств харчової промисловості доведено, що раціон харчування людини повинен включати понад шістсот взаємозбалансованих харчових речовин, що на практиці неможливо досягти при вживанні в їжу звичайних продуктів навіть за їх широкого розмаїття. У зв’язку з цим необхідно більш інтенсивно використовувати інно- вації в харчовій промисловості: складати та розробляти рецептури продуктів харчування нового покоління, ефективні чисельні методи, математичні моделі, алгоритми для реалі- зації новітніх інформаційних технологій у вигляді проблемно-орієнтованих програм для різних сфер виробничої діяльності, у тому числі при створенні нових харчових продуктів. Аналіз виробництва безглютенової продукції функціонального призначення дозволяє зробити висновок, що на сьогоднішній день основну частку ринку безглютенових продук- тів харчування в Україні займають вироби імпортного виробництва, що свідчить про актуальність розробки та впровадження вітчизняних технологій та рецептур виготов- лення безглютенової продукції. Враховуючи світовий та вітчизняний досвід виробництва безглютенової продукції, можна сформувати проблеми та започаткувати їх вирішення на основі впровадження новітніх технологій, а також рецептур безпосередньо у виробни- цтво на основі використанням вітчизняної сировини. Необхідність забезпечення хворих на целіакію якісними та недорогими спеціалізова- ними продуктами вітчизняного виробництва на основі розробки новітніх прогресивних технологій та рецептур безглютенового виробництва з використання щорічно відновлю- ваної сировини є актуальним завданням сьогодення. Крім того, впровадження у вітчиз- няне виробництво інноваційних технологій з використанням рослинної вітчизняної сиро- вини функціонального призначення для кафе, ресторанів та інших закладів громадського харчування є також актуальним завданням у зв’язку з розвитком туристичного бізнесу. Ключові слова: глютен, целіакія, технології, рецептура, виробництво. | ru |
dc.language.iso | other | ru |
dc.publisher | Херсонський державний аграрно-економічний університет | ru |
dc.relation.ispartofseries | Технічні науки; | |
dc.subject | харчова промисловість | ru |
dc.subject | виробництво | ru |
dc.subject | безглютенова продукція | ru |
dc.subject | безпечність | ru |
dc.subject | якість | ru |
dc.title | Проблеми та перспективи розвитку виробництва безглютенових продуктів харчування в Україні | ru |
dc.title.alternative | Problems and prospects of development of gluten-free food production in Ukraine | ru |
dc.type | Article | ru |