Аннотации:
У статті наведено результати теоретичних та експериментальних досліджень
з обґрунтування інноваційних технологій функціональних рецептур. Для досягнення
цієї мети було проведено глибокі теоретичні наукові дослідження, які ґрунтуються на
проблемах харчування сучасності, включаючи товарознавство продовольчих товарів,
основи фізіології харчування, гігієни та санітарії, а також технологічне обладнання,
яке на разі використовується в провідних країнах світу. Використання альтернатив-
них видів сировини з метою розробки функціональних рецептур та технологій на основі
використання власної, щорічно відновлюваної, безпечної рослинної сировини дозволить
наповнити ринок України новими харчовими продуктами профілактичного, оздоро-
вчого та дієтичного призначення в достатньому асортименті, сприятиме імпортоза-
міщенню дорогої продукції функціонального призначення. На основі проведених дослі-
джень з вивчення біологічної цінності, хімічного складу, енергетичної цінності було
встановлено, що використання вітчизняної сировини для виробництва нової функціо-
нальної продукції є науково обґрунтованим.
Відмічено, що останнім часом виробництво безглютенової продукції набуло великої
популярності у світі через зростання кількості алергічних захворювань викликаних непе-
реносимістю певних харчових сполук, зокрема глютену. Встановлено, що основну частку
безглютенової продукції в Україні становить продукція закордонного виробництва, тому
питання використання альтернативних видів рослинної сировини для заміни традицій-
ного борошна, що містить глютен, набуває неабиякого значення та потребує глибоких
теоретичних та експериментальних досліджень.
У статті наведено результати проведених досліджень з обґрунтування інноваційних
технологій функціональних рецептур, які можна виготовляти з використанням власної
щорічно відновлюваної сировини.