Показать сокращенную информацию
dc.contributor.author | Піковський, М.Й. | |
dc.contributor.author | Марковська, О.Є. | |
dc.contributor.author | Дудченко, В.В. | |
dc.contributor.author | Мельник, В.І. | |
dc.contributor.author | Соломійчук, М.П. | |
dc.contributor.author | Крюковський, Р.Д. | |
dc.date.accessioned | 2024-01-24T17:49:18Z | |
dc.date.available | 2024-01-24T17:49:18Z | |
dc.date.issued | 2023-12 | |
dc.identifier.citation | Піковський М.Й, Марковська О.Є., Дудченко В.В., Мельник В.І., Соломійчук М.П., Крюковський Р.Д. Вплив поживних середовищ і температури на ріст та розвиток гриба Fusarium oxysporum f. sp. cucumerinum owen – збудника фузаріозного в’янення огірка. Науковоі доповіді НУБіП України. 2023. №6/106. | ru |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/123456789/8989 | |
dc.description.abstract | Фузаріозне в’янення огірка є небезпечною хворобою, яка викликає значні втрати врожаю. Розробка ефективних заходів контролю захворювання ґрунтується на всебічному розумінні екології збудника хвороби – гриба Fusarium oxysporum f. sp. cucumerinum Owen, яка в умовах України вивчена недостатньо. Мета роботи – дослідження впливу поживних середовищ і температурних умов на ріст та розвиток in vitro гриба F. oxysporum f. sp. cucumerinum. Дослідження проводили за загальноприйнятими у фітопатології та мікології методами, у проблемній науково-дослідній лабораторії «Мікології і фітопатології» кафедри фітопатології Національного університету біоресурсів і природокористування України. Встановлено, що субстратний і температурний фактор впливали на вегатативний ріст та спороутворення F. oxysporum f. sp. cucumerinum. Максимальна швидкість міцеліального росту гриба спостерігалася на картопляно-глюкозному та картопляно-морквяному агарі. Найбільш інтенсивне спороношення патогену відмічено на картопляно-глюкозному агарі – 8,3 млн шт./см2, що на 4,79-6,98 млн шт./см2 більше порівняно з іншими досліджуваними середовищами. Оптимальною для вегетативного росту F. oxysporum f. sp. cucumerinum була температура 30 °С. Найбільш інтенсивне спороутворення патогену відбувалося за температури 25 °С і становило 9,66 млн шт./см2. Результати досліджень різних авторів вказують про мінливість екологічних особливостей гриба F. oxysporum f. sp. cucumerinum, що свідчить про доцільність вивчення збудників хвороб, ізольованих в умовах конкретного регіону та сільськогосподарської культури. Отримані результати екологічних особливостей гриба можна використовувати для розробки штучного інфекційного фону. | ru |
dc.language.iso | other | ru |
dc.publisher | Київ: НУБіП України | ru |
dc.subject | фузаріозне в’янення | ru |
dc.subject | огірок | ru |
dc.subject | ізолят гриба | ru |
dc.subject | поживне середовище | ru |
dc.subject | діаметр колоній | ru |
dc.subject | спороношення | ru |
dc.title | Вплив поживних середовищ і температури на ріст та розвиток гриба Fusarium oxysporum f. sp. cucumerinum owen – збудника фузаріозного в’янення огірка | ru |
dc.type | Article | ru |