Репозиторий Dspace

Вплив поживних середовищ і температури на ріст та розвиток гриба Fusarium oxysporum f. sp. cucumerinum owen – збудника фузаріозного в’янення огірка

Показать сокращенную информацию

dc.contributor.author Піковський, М.Й.
dc.contributor.author Марковська, О.Є.
dc.contributor.author Дудченко, В.В.
dc.contributor.author Мельник, В.І.
dc.contributor.author Соломійчук, М.П.
dc.contributor.author Крюковський, Р.Д.
dc.date.accessioned 2024-01-24T17:49:18Z
dc.date.available 2024-01-24T17:49:18Z
dc.date.issued 2023-12
dc.identifier.citation Піковський М.Й, Марковська О.Є., Дудченко В.В., Мельник В.І., Соломійчук М.П., Крюковський Р.Д. Вплив поживних середовищ і температури на ріст та розвиток гриба Fusarium oxysporum f. sp. cucumerinum owen – збудника фузаріозного в’янення огірка. Науковоі доповіді НУБіП України. 2023. №6/106. ru
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/8989
dc.description.abstract Фузаріозне в’янення огірка є небезпечною хворобою, яка викликає значні втрати врожаю. Розробка ефективних заходів контролю захворювання ґрунтується на всебічному розумінні екології збудника хвороби – гриба Fusarium oxysporum f. sp. cucumerinum Owen, яка в умовах України вивчена недостатньо. Мета роботи – дослідження впливу поживних середовищ і температурних умов на ріст та розвиток in vitro гриба F. oxysporum f. sp. cucumerinum. Дослідження проводили за загальноприйнятими у фітопатології та мікології методами, у проблемній науково-дослідній лабораторії «Мікології і фітопатології» кафедри фітопатології Національного університету біоресурсів і природокористування України. Встановлено, що субстратний і температурний фактор впливали на вегатативний ріст та спороутворення F. oxysporum f. sp. cucumerinum. Максимальна швидкість міцеліального росту гриба спостерігалася на картопляно-глюкозному та картопляно-морквяному агарі. Найбільш інтенсивне спороношення патогену відмічено на картопляно-глюкозному агарі – 8,3 млн шт./см2, що на 4,79-6,98 млн шт./см2 більше порівняно з іншими досліджуваними середовищами. Оптимальною для вегетативного росту F. oxysporum f. sp. cucumerinum була температура 30 °С. Найбільш інтенсивне спороутворення патогену відбувалося за температури 25 °С і становило 9,66 млн шт./см2. Результати досліджень різних авторів вказують про мінливість екологічних особливостей гриба F. oxysporum f. sp. cucumerinum, що свідчить про доцільність вивчення збудників хвороб, ізольованих в умовах конкретного регіону та сільськогосподарської культури. Отримані результати екологічних особливостей гриба можна використовувати для розробки штучного інфекційного фону. ru
dc.language.iso other ru
dc.publisher Київ: НУБіП України ru
dc.subject фузаріозне в’янення ru
dc.subject огірок ru
dc.subject ізолят гриба ru
dc.subject поживне середовище ru
dc.subject діаметр колоній ru
dc.subject спороношення ru
dc.title Вплив поживних середовищ і температури на ріст та розвиток гриба Fusarium oxysporum f. sp. cucumerinum owen – збудника фузаріозного в’янення огірка ru
dc.type Article ru


Файлы в этом документе

Данный элемент включен в следующие коллекции

Показать сокращенную информацию

Поиск в DSpace


Просмотр

Моя учетная запись