Abstract:
Фузаріозне в’янення огірка є небезпечною хворобою, яка викликає значні втрати врожаю. Розробка ефективних заходів контролю захворювання ґрунтується на всебічному розумінні екології збудника хвороби – гриба Fusarium oxysporum f. sp. cucumerinum Owen, яка в умовах України вивчена недостатньо. Мета роботи – дослідження впливу поживних середовищ і температурних умов на ріст та розвиток in vitro гриба F. oxysporum f. sp. cucumerinum. Дослідження проводили за загальноприйнятими у фітопатології та мікології методами, у проблемній науково-дослідній лабораторії «Мікології і фітопатології» кафедри фітопатології Національного університету біоресурсів і природокористування України. Встановлено, що субстратний і температурний фактор впливали на вегатативний ріст та спороутворення F. oxysporum f. sp. cucumerinum. Максимальна швидкість міцеліального росту гриба спостерігалася на картопляно-глюкозному та картопляно-морквяному агарі. Найбільш інтенсивне спороношення патогену відмічено на картопляно-глюкозному агарі – 8,3 млн шт./см2, що на 4,79-6,98 млн шт./см2 більше порівняно з іншими досліджуваними середовищами. Оптимальною для вегетативного росту F. oxysporum f. sp. cucumerinum була температура 30 °С. Найбільш інтенсивне спороутворення патогену відбувалося за температури 25 °С і становило 9,66 млн шт./см2. Результати досліджень різних авторів вказують про мінливість екологічних особливостей гриба F. oxysporum f. sp. cucumerinum, що свідчить про доцільність вивчення збудників хвороб, ізольованих в умовах конкретного регіону та сільськогосподарської культури. Отримані результати екологічних особливостей гриба можна використовувати для розробки штучного інфекційного фону.