Abstract:
У статті визначені сучасні проблеми та напрями забезпечення конкурентоспроможності птахівничих підприємств у післявоєнній відбудові Херсонської області. Досліджено цінову ситуацію на ринку харчових яєць під впливом дестабілізуючих чинників воєнної агресії та інших факторів зовнішнього середовища. Проведено ретроспективний аналіз питомої ваги області у загальних показниках виробництва харчових яєць і м'яса птиці в Україні. Визначена роль галузі птахівництва у реалізації Стратегії розвитку Херсонської області на період 2021 - 2027 років. На основі SWOT – аналізу розвитку птахівництва у післявоєнний період в Херсонській області визначені загрози і можливості для виробників продукції птахівництва, врахування яких дозволить активізувати діяльність різним формам господарюючих суб’єктів. З метою забезпечення конкурентоспроможності птахівничих підприємств Херсонської області у післявоєнній відбудові визначено регіональні конкурентні переваги. Запропоновані заходи на рівні виробників дозволять вивести галузь на якісно новий рівень, реалізувати потенціал регіону, забезпечити експортну орієнтованість виробництва.