Короткий опис(реферат):
Abstract. Hospitality establishments (the international acronym HORECA –
from the abbreviation hotel, restaurant, cafe) in Ukraine include enterprises provided
DSTU (National standart of Ukraine) 4527:2006 «Tourist services. Means of
accommodation. Terms and definitions», DSTU 3862-99 "Restaurant management.
Terms and definitions». According to the Cambridge Institute for Sustainability
Leadership, tourism accounts for around 5% of global greenhouse gas (GHG)
emissions, and this figure is expected to increase by 130% by 2035 [31]. The hotel
industry accounts for about 1% of global emissions [34]. According to the Global
Hotel Decarbonization Report published by the Sustainable Hospitality Alliance in
2017, the hotel sector needs to reduce GHG emissions per room per year by 66% by 2030 (compared to the 2010 baseline) and by 90% by 2050 [26]. The Paris Climate
Agreement [25] adopted in 2015, thus, the signatory countries agreed to keep the
level of global warming lower than 2⁰C from the middle of the 20th century – starting
from the time of active industrial development in the world. The Paris Agreement
was signed by 197 countries and ratified by 194 participants as of 2022. Ukraine
ratified the Paris Climate Agreement in 2016. We systematized normative legal acts
in the field of climate policy in the world, Europe, and Ukraine. The main
achievement of the pre-war stage of the climate policy’s implementation in the field
of waste management in the hotel and restaurant business in Ukraine (2016-2021) is
making the first steps in the right direction. What has been done in this direction in
the field of hospitality? Are the change statistics kept, surveys conducted? Are the
government, business, non-profit organizations and experts cooperating with each
other? What role does rational waste management play in reducing the climate
footprint of a hospitality establishment? We investigate these questions in this article.
Анотація. До закладів гостинності (міжнародний акронім HORECA – від
скорочених hotel, restaurant, cafe) в Україні відносять підприємства, передбачені
ДСТУ 4527:2006 «Послуги туристичні. Засоби розміщення. Терміни та
визначення», ДСТУ 3862-99 «Ресторанне господарство. Терміни та
визначення». За даними Кембриджського інституту лідерства в галузі сталого
розвитку, на частку туризму припадає близько 5% глобальних викидів парникових
газів (ПГ), і очікується, що ця цифра зросте на 130% до 2035 року [31]. На готельну
індустрію припадає близько 1% глобальних викидів [34]. Відповідно до
Глобального звіту про декарбонізацію готелів, опублікованого Sustainable
Hospitality Alliance у 2017 році до 2030 року готельній сфері необхідно буде
скоротити викиди ПГ на номер в рік на 66% (порівняно з базовим рівнем
2010 року), а до 2050 на 90% [26]. Паризьку кліматичну угоду [25] прийняли у
2015 році, тим самим країни-підписанти погодилися втримувати рівень ГП на
рівні, нижчому за 2⁰С від середини ХХ ст. – саме тоді у світі почався час
активного промислового розвитку. Парзьку угоду підписали 197 країн і
ратифікували станом на 2022 вже 194 учасники. Україна ратифікувала
Паризьку кліматичну угоду у 2016 році. Нами було систематизовано
нормативно-правові акти в галузі кліматичної політики в світі, Європі, Україні.
Основним досягненням довоєнного етапу реалізації кліматичної політики у сфері
поводження з відходами готельно-ресторанного бізнесу в Україні (2016-2021) є
закладання фундаменту – ратифікація Паризької угоди, розробка і
затвердження кліматичної політики, стратегії поводження з відходами. Що
зроблено в цьому напрямку в сфері гостинності? Чи ведеться статистика змін,
проводяться опитування? Чи співпрацює влада, бізнес, некомерційні
організації, експерти? Яку роль відіграє раціональне поводження з відходами в
зменшенні кліматичного сліду закладу гостинності? Ці питання ми
досліджуємо в даній статті.