Короткий опис(реферат):
Види Monard adidyma L. і Monarda fistulosa L.є представниками роду Monarda L.,родини Lamiaceae, які вперше було інтродуковано в Україну у середині ХХ століттяз країн Європи та Америки, якперспективні рослини, сировина яких є джерелом цінної ефірної олії для фармацевтичної, парфумерно-косметичної, харчової промисловості. Мета дослідження – визначення морфобіологічних особливостей, господарських та селекційноцінних ознак сортів Monarda didyma (монарда двійчаста), Monarda fistulosa (монарда дудчаста або трубчаста) і Monarda×hybrida hort. (монарда гібридна), створених у секторі мобілізації та збереження рослинних ресурсів Інституту рису Національної академії аграрних наук для посушливих умов півдня України. Експериментальну частину дослідження виконували впродовж 2016–2018 рр. у ДП «ДГ «Новокаховське» Інституту рису» НААН. Дослід проводили із застосуванням польового, лабораторного, математично-статистичного методів згідно загальновизнаних в Україні методик та методичних рекомендацій. Рослини створених сортів проходять повний цикл розвитку в посушливих умовах півдня України, характеризуються підвищеною декоративністю, хорошими господарсько цінними показниками, високою посухо- та зимостійкістю, а також стійкістю до пошкодження шкідниками. Визначено урожайність, масову частку ефірної олії в надземній масі рослин. Так, максимальні показники висоти рослин (120 см), урожайності надземної маси (18 т/га), концентрації ефірної олії (0,8% від сирої маси), притаманні сорту Monarda fistulosa Прем'єра. Сорти Monarda fistulosa Фортуна та Monarda×hybrida hort. Тоня поступалися Прем'єрі за вищенаведеними показниками, однак мали більшу стійкість до збудників борошнистої роси (Erysiphe monardae, Golovinomyces biocellatus) і підвищену декоративність. Тому їх можна рекомендувати для широкого виробничого впровадження у сільськогосподарських підприємствах півдня України як перспективні ефіроолійні, пряно-ароматичні і декоративні культури. Вихід ефірної олії із рослинної сировини монарди двійчастої (сорт Ніжність) був меншим на 32,9; 26,8%, а її концентрація – на 37,5; 28,6%, порівняно із сортами Прем'єра і Фортуна (Monarda fistulosa).