Аннотации:
За останні 10-15 років кукурудза вийшла на перше місце у світі за показниками врожайності та валових зборів зерна. Стрімкі темпи росту виробництва цієї культури обумовлені високими кормовими, харчовими та технічними якостями і надзвичайно високій позитивній реакції на генетичні зрушення та технологічні розробки. На зрошуваних землях при поєднанні з впливом достатньої кількості теплоенергетичних ресурсів вона має найвищу зернову продуктивність порівняно з усіма іншими культурами. Крім того, кукурудза здатна за високої культури землеробства витрачати найменшу кількість природної або штучної вологи на отримання додаткової кількості зерна. Проте в умовах виробництва гостро постають питання низької врожайності зерна, що потребує проведення відповідних досліджень з оптимізації агротехніки вирощування кукурудзи в умовах Півдня України.