Abstract:
Характерною особливістю галузі м'ясного скотарства є те, що від м'ясної корови одержують лише один вид основної продукції - теля. Всі витрати на утримання корови і теляти відносять на приріст живої маси приплоду за підсисний період. Тому раціональна годівля маточного поголів'я - один з основних факторів. У годівлі м'ясних корів виділяють 3 найбільш відповідальних фізіологічних періоди: сухостій, перший період лактації – 1-4-й місяці після отелення, другий період лактації - 5-8-й місяці після отелення - Мельник Ю.Ф., 2006.
У сухостійний період корови та нетелі за два місяці до оголення повинні додати живій масі 40-50 кг, що забезпечується 700-800 грамами середньодобового приросту. Це не тільки головна передумова одержання здорового і добре розвиненого приплоду, але й запорука високої молочної продуктивності корів. Коровам необхідно вводити до раціонів цього періоду 1,4-1,6 корм. од. па 100 кг живої маси. На одну кормову одиницю повинно припадати 108 110 грамів перетравного протеїну, 9,6 г кальцію, 5,6 г - фосфору, 41 мг — каротину. Сухостійних корів 1.1 нетелей за 2 місяці до отелення забезпечують кормами з перевагою грубих: сіна - 38-40 %, соломи - 12-5%, сінажу або силосу - 15 20%, концентрованих 20 25 % за поживністю раціону. Раціони збалансовують за вітамінами, мікро- та макроелементами згідно з нормами - Угнівенко А.М.,1999.