Репозиторий Dspace

Сучасний стан та перспективи вирощування капусти броколі

Показать сокращенную информацию

dc.contributor.author Сидякіна, О. В.
dc.contributor.author Сахно, І. М.
dc.date.accessioned 2020-04-08T06:25:04Z
dc.date.available 2020-04-08T06:25:04Z
dc.date.issued 2020
dc.identifier.citation Сучасний стан та перспективи вирощування капусти броколі / О.В. Сидякіна, І.М. Сахно // Наукові горизонти. – 2020. – № 02 (87). – С. 102–110. ru
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/2099
dc.description.abstract Плоди броколі цінують за наявність у них важливих для організму людини речовин, що обумовлює високу харчову цінність цієї капустяної овочевої культури. Метою даної статті є аналіз літературних джерел щодо народногосподарського і лікувального значення капусти броколі, визначення сучасного стану її виробництва у світі, в Європі та Україні, дослідження сортових ресурсів та технології вирощування культури, а також умов для максимально тривалого її зберігання. У статті висвітлено історію походження і поживні властивості такої цінної овочевої культури, як капуста броколі. Аналіз хімічного складу плодів показує, що броколі містить багато макро-, мікроелементів і вітамінів. Її білок за амінокислотним складом не поступається білку яловичини, а наявність триптофану, лізину та ізолейцину наближає його до білка курячого яйця. Показано результати досліджень амінокислотного складу білка броколі сорту Партенон і гібридів Монако F1, Белстар F1, Квінта F1. У статті проаналізовано лікувальні властивості культури. Показано, що споживання її плодів забезпечує високу ефективність у боротьбі з різними шлунковими патологіями, покращує процес травлення, заспокоює шлунок, підтримує необхідну кислотність, сприяє кращому засвоєнню поживних речовин, зменшує дію запальних процесів. Значну увагу приділено цілющим властивостям сульфорафану, який володіє вираженою протираковою активністю. Крім сульфорафану капуста броколі містить й інші протиракові речовини, такі як індол-3-карбінол і сінегрін. Показано антиоксидантну, антиферментну, гормоноподібну дії індольних сполук екстракту броколі. У статті наведено статистичні дані щодо посівних площ і виробництва броколі у світі та Європі. Зазначено найкрупніші країни-виробники цієї культури та обсяги її споживання. Проаналізовано сучасний стан виробництва броколі в Україні, зокрема значну увагу приділено сортовим ресурсам культури. У статті висвітлено способи вирощування броколі, агротехнічні операції по догляду за рослинами, зазначено небезпечні хвороби і шкідники культури, заходи боротьби з ними та умови зберігання вирощеної продукції. Показано, що максимальні рівні врожайності капуста броколі формує за умов оптимальної забезпеченості вологою та елементами живлення. За результатами аналізу літературних джерел щодо значення та сучасного стану виробництва капусти броколі було зроблено висновок про те, що її стабільне виробництво в Україні можливе лише за умови вдосконалення та впровадження новітніх підходів до технології вирощування та підтверджено актуальність подальших досліджень з цією культурою. ru
dc.language.iso other ru
dc.publisher Наукові горизонти ru
dc.subject капуста броколі ru
dc.subject brоccоlі ru
dc.subject макро- і мікроелементи ru
dc.subject macrо and trace elements ru
dc.subject вітаміни ru
dc.subject vіtamіns ru
dc.subject амінокислоти ru
dc.subject amіnо acіds ru
dc.subject протиракові речовини ru
dc.subject antіcancer substances ru
dc.subject технологія вирощування ru
dc.subject grоwіng technоlоgy ru
dc.subject умови зберігання ru
dc.subject stоrage cоndіtіоns ru
dc.subject Кафедра землеробства ru
dc.title Сучасний стан та перспективи вирощування капусти броколі ru
dc.title.alternative Current status and prospects of broccoli growing ru
dc.type Article ru


Файлы в этом документе

Данный элемент включен в следующие коллекции

Показать сокращенную информацию

Поиск в DSpace


Просмотр

Моя учетная запись