Аннотации:
Плоди броколі цінують за наявність у них важливих для організму людини речовин, що обумовлює високу харчову цінність цієї капустяної овочевої культури. Метою даної статті є аналіз літературних джерел щодо народногосподарського і лікувального значення капусти броколі, визначення сучасного стану її виробництва у світі, в Європі та Україні, дослідження сортових ресурсів та технології вирощування культури, а також умов для максимально тривалого її зберігання. У статті висвітлено історію походження і поживні властивості такої цінної овочевої культури, як капуста броколі. Аналіз хімічного складу плодів показує, що броколі містить багато макро-, мікроелементів і вітамінів. Її білок за амінокислотним складом не поступається білку яловичини, а наявність триптофану, лізину та ізолейцину наближає його до білка курячого яйця. Показано результати досліджень амінокислотного складу білка броколі сорту Партенон і гібридів Монако F1, Белстар F1, Квінта F1. У статті проаналізовано лікувальні властивості культури. Показано, що споживання її плодів забезпечує високу ефективність у боротьбі з різними шлунковими патологіями, покращує процес травлення, заспокоює шлунок, підтримує необхідну кислотність, сприяє кращому засвоєнню поживних речовин, зменшує дію запальних процесів. Значну увагу приділено цілющим властивостям сульфорафану, який володіє вираженою протираковою активністю. Крім сульфорафану капуста броколі містить й інші протиракові речовини, такі як індол-3-карбінол і сінегрін. Показано антиоксидантну, антиферментну, гормоноподібну дії індольних сполук екстракту броколі. У статті наведено статистичні дані щодо посівних площ і виробництва броколі у світі та Європі. Зазначено найкрупніші країни-виробники цієї культури та обсяги її споживання. Проаналізовано сучасний стан виробництва броколі в Україні, зокрема значну увагу приділено сортовим ресурсам культури. У статті висвітлено способи вирощування броколі, агротехнічні операції по догляду за рослинами, зазначено небезпечні хвороби і шкідники культури, заходи боротьби з ними та умови зберігання вирощеної продукції. Показано, що максимальні рівні врожайності капуста броколі формує за умов оптимальної забезпеченості вологою та елементами живлення. За результатами аналізу літературних джерел щодо значення та сучасного стану виробництва капусти броколі було зроблено висновок про те, що її стабільне виробництво в Україні можливе лише за умови вдосконалення та впровадження новітніх підходів до технології вирощування та підтверджено актуальність подальших досліджень з цією культурою.