Аннотации:
Швидка індустріалізацію і урбанізацію спричиняє негативний вплив на навколишнє середовище та спостерігається нераціональне використання ресурсів. Відповідно постає питання перегляду основних етапів виробництва сировини, продукції та її реалізації враховуючи принципи циркулярної економіки. Визначено, що лінійна модель економіки є застарілою, тому актуальним є відповідальне використання ресурсів, що базується на принципах циркулярної економіки, що може бути інструментом швидкого зростання та відновлення нашої країни в повоєнний час, зокрема, харчових та переробних підприємств. Мета даної роботи полягає в тому, щоб надати огляд важливих проблем які виникають в ході здійснення технологічних процесів під час виробництва та реалізації харчової продукції. Встановлено, що перспективою розвитку харчових виробництв є екоінноваційний процес, що являє собою синергію пошуку інноваційних та комплексних рішень за принципами циркулярної економіки та впровадження екологічних змін на підприємствах харчової промисловості. Встановлено, що однією з найбільших проблем людства є нераціональне використання ресурсів, зокрема, значна кількість відходів, серед яких понад 41 % це харчові. Це глобальна проблема, на яку впливають різноманітні соціально-економічні та соціально-культурні чинники, а також неефективність як усередині, так і між системами виробництва, обробки, пакування, розподілу, роздрібної торгівлі, споживання та утилізації відходів.Раціональне використання та переробка охоплює широкий спектр питань, які необхідно вирішувати комплексно. Відповідно, виробникам варто звернути увагу на гармонізації підходів до організації виробництва, технологічного процесу та споживання харчових продуктів відповідно до принципів циркулярної економіки. Для цього треба комплексно підходити до вирішення ключових питань, постійно здійснювати пошук інноваційних та комплексних рішень та впроваджувати екоінноваційний процес на підприємствах харчової промисловості.