Короткий опис(реферат):
Забезпечення населення якісними та різноманітними харчовими продуктами
відповідно до науково обґрунтованих норм споживання є надзвичайно важливим завданням з
точки зору соціально-економічного розвитку та загальнодержавних інтересів. Ключовою
метою переробної промисловості є збільшення обсягів виробництва харчової продукції
високої якості, розширення її асортименту з урахуванням потреб споживачів і забезпечення
максимальної економічної ефективності виробничих процесів [2, 4].
М’ясо та м’ясні продукти займають вагоме місце в раціоні українців, оскільки є цінним
джерелом життєво необхідних поживних речовин. У першу чергу, вони постачають організму
повноцінні білки, до складу яких входять незамінні амінокислоти. Крім того, сало та інші
тваринні жири забезпечують енергетичні потреби людини та містять важливі ненасичені
жирні кислоти.
За останні два десятиліття споживання м’яса та м’ясопродуктів в Україні суттєво
скоротилося, і в середньому становить близько 50 кг на особу — майже 60% від науково
обґрунтованої норми. У 2023 році загальне споживання м’яса (свинина, яловичина, м’ясо
птиці) на одну особу склало 54,7 кг, що дещо перевищує мінімальну рекомендовану норму у
52 кг [1]. Прогноз на 2024 рік передбачав незначне зниження до 53,9 кг на особу, переважно
через скорочення споживання яловичини.