DSpace Repository

ОЦІНКА БІОТЕХНОЛОГІЧНОГО ПОТЕНЦІАЛУ АНТОЦІАНІВ ВИНОГРАДНОЇ СИРОВИНИ СОРТУ ОДЕСЬКИЙ ЧОРНИЙ

Show simple item record

dc.contributor.author Сумська, Ольга
dc.contributor.author Поліщук, Богдан
dc.contributor.author Іщенко, Олена
dc.date.accessioned 2025-06-13T15:15:13Z
dc.date.available 2025-06-13T15:15:13Z
dc.date.issued 2024-12
dc.identifier.citation Сумська, О. П., Поліщук, Б. С., & Іщенко, О. В. (2024). Оцінка біотехнологічного потенціалу антоціанів виноградної сировини сорту Одеський чорний. Таврійський науковий вісник. Серія: Технічні науки, (6), 222-233. https://doi.org/10.32782/tnv-tech.2024.6.25 ru
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/10943
dc.description.abstract Актуальною проблемою є забезпечення безпеки та функціональності харчової та косметичної продукції. Одним із перспективних шляхів її вирішення є розробка та викори-стання безпечних натуральних харчових барвників. Ці сполуки, окрім надання продуктам забарвлення, є джерелами біологічно активних речовин, що зумовлює можливість форму-вання функціональних властивостей кінцевих продуктів.Метою даної роботи є оцінка біотехнологічного потенціалу антоціанів, екстрагова-них з вичавок винограду сорту Одеський чорний.Оцінка антоціанових барвників здійснювалася відповідно до вимог ДСТУ-Н CODEX STAN 192:2014.Для ідентифікації антоціанів застосовано метод ІЧ-спектроскопії з використанням спектрофотометра IRTracer-100 (Shimadzu, Японія). Екстракт було піддано хромато-графічному розділенню за допомогою системи Agilent 1200 Series HPLC–DAD. Іденти-фікацію компонентів екстракту антоціанів проводили за допомогою Agilent 6500 Series Accurate-Mass Quadrupole Time-of-Flight (Q-TOF) LC/MS QLC/TOF MS. Дослідження антирадикальної активності антоціанів та комплексу антоціанів з аніонними полісахари-дами проводили методом DPPH (2,2-дифеніл-1-пікрилгідразил). Досліджено залежність вмісту антоціанів у розчині від часу екстрагування при різних способах вилучення. Дослі-джено властивості антоціанового барвника, отриманого з вичавок винограду. Встанов-лено чітку математичну залежність вмісту антоціанів у розчині від часу екстрагування при різних способах його вилучення. Визначено, що екстракти антоціанів з вичавок вино-граду сорту Одеський чорний проявляють антирадикальну активність. Оцінка біотехно-логічного потенціалу антоціанів, виділених із вичавок винограду сорту Одеський чорний, показала, що екстракти антоціанів можуть бути використані як барвники та джерела біологічно активних речовин у виробництві харчових продуктів і косметичних виробів. ru
dc.publisher Таврійський науковий вісник. ru
dc.subject Екстракти антоціанів, виноградні вичавки, Одеський чорний, нату-ральні барвники, біологічно активні сполуки ru
dc.title ОЦІНКА БІОТЕХНОЛОГІЧНОГО ПОТЕНЦІАЛУ АНТОЦІАНІВ ВИНОГРАДНОЇ СИРОВИНИ СОРТУ ОДЕСЬКИЙ ЧОРНИЙ ru
dc.title.alternative valuation of the biotechnological potential of anthocyans of grape raw material of the odesskiy chorny variety ru


Files in this item

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record

Search DSpace


Browse

My Account