dc.description.abstract |
У статі наведено результати досліджень що до ефективності рідкої годівлі в умовах
фермерських господарств України. В фермерських господарствах півдня України засто совується трьох фазна система вирощування та відгодівлі свиней. Перший етап включає
вирощування поросят у цеху опоросу протягом 21 дня (підсисний період). Після цього вони
переходять до цеха дорощування, де дорощуються до 90-денного віку, а потім молодняк
переводиться у цех відгодівлі. Цей цикл завершується, коли тварини досягають живої
маси 115 кг.
В роботі обґрунтовано і доведено ефективність рідкої годівлі в умовах фермерських
господарств Півдня України. Результати виконаної роботи дозволили довести, що засто сування рідкої годівлі свиней та дотримання науково обґрунтованих рекомендацій значно
впливають на кінцеву продуктивність свиней в умовах фермерських господарств Півдня
України в повоєнних умовах є доцільною та рентабельною.
На основі проведених досліджень встановлено, що завдяки вищій інтенсивності росту
та нижчій собівартості одиниці приросту собівартість однієї тварини в кінці періоду
відгодівлі була нижчою на 342,52 грн. Враховуючи, що за цих технічних і технологічних
рішень обидва типи годівлі мають однакову ціну реалізації кг приросту живої маси, рин кова вартість однієї тварини в кінці періоду відгодівлі була на 131,1 грн вищою для запро понованого типу годівлі порівняно з базовим варіантом.
Враховуючи нижчу собівартість та вищу ціну реалізації молодого поросяти в кінці
періоду відгодівлі, вартість додаткової продукції, отриманої за період вирощування та
відгодівлі, була на 106,53 грн вищою за традиційної відгодівлі порівняно з рідкою годівлею,
що сприяло зростанню прибутковості на 6,2%.
Таким чином, рідка годівля була ефективнішим методом годівлі, збільшивши пр |
ru |