Показати скорочений опис матеріалу
dc.contributor.author | Горач, Ольга Олексіївна | |
dc.contributor.author | Вогнівенко, Людмила Петрівна | |
dc.date.accessioned | 2025-05-15T06:43:22Z | |
dc.date.available | 2025-05-15T06:43:22Z | |
dc.date.issued | 2025-05 | |
dc.identifier.citation | Горач О.О., Вогнівенко Л.П. САНІТАРНО-ГІГІЄНІЧНІ ВИМОГИ ДО ВИРОБНИЦТВА ПРОДУКЦІЇ СПЕЦІАЛЬНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ | ru |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/123456789/10734 | |
dc.description.abstract | В статті розглянуто санітарно-гігієнічні вимоги до виробництва безглютенових про- дуктів харчування спеціалізованого призначення. Безглютенові продукти споживають не лише люди з целіакією – генетичним захворюванням, при якому організм не може належ- ним чином перетравлювати і переробляти глютен, а й споживачі, які утримуються від глютену через дієту. Виробництво спеціальних продуктів харчування потребує особливої уваги фахівців галузі до дотримання санітарно-гігієнічних вимог, оскільки харчові під- приємства використовують одні й ті ж виробничі лінії для різних типів сировини, тому навіть повністю безглютенові рецептури можуть містити залишки інгредієнтів з попе- редніх партій, що містять глютен. Тому перехресне забруднення є основною проблемою у виробництві безглютенових продуктів харчування. Для безглютенових продуктів використовується міжнародний стандарт Codex Alimentarius (Кодекс Аліментаріус) верхня межа вмісту глютену в якому не повинна пере- вищувати 20 мг/кг. В Європейському Союзі діє Регламент ЄС 828/2014, що встановлює вимоги до маркування продуктів, що містять менше 20 мг/кг глютену. Гігієнічні вимоги до безглютенових продуктів також можуть бути впроваджені за допомогою міжнарод- них стандартів ISO: ISO 17025 – встановлює вимоги до компетентності лабораторій для тестування продуктів на наявність глютену. ISO 22000 – це стандарт системи управління безпечністю харчових продуктів, що охоплює всі аспекти безпечності продуктів, включа- ючи безглютенові продукти. Безглютенові продукти також можуть бути сертифіковані Організацією з сертифікації безглютенових продуктів (GFCO), однією з найбільш визна- них органів сертифікації безглютенових продуктів, який видає сертифікати на продукти з вмістом глютену менше 10 мг/кг. GFCO перевіряє не тільки те, чи містить продукт глютен, але й усі етапи виробництва, включаючи постачальників сировини, переробку, пакування та зберігання. Отже, використання стандартів дозволяє уникнути ризику пере- хресного забруднення при виробництві безглютенових продуктів харчування, а отже забезпечує контроль за дотриманням санітарно-гігієнічних вимог при їх виробництві. | ru |
dc.language.iso | other | ru |
dc.publisher | Херсонський державний аграрно-економічний університет | ru |
dc.relation.ispartofseries | Технічні науки; | |
dc.subject | целіакія | ru |
dc.subject | санітарно-гігієнічні вимоги | ru |
dc.subject | стандарти | ru |
dc.subject | сертифікація | ru |
dc.subject | виробництво | ru |
dc.subject | безглютенова сировина | ru |
dc.subject | вироби спеціального призначення | ru |
dc.title | САНІТАРНО-ГІГІЄНІЧНІ ВИМОГИ ДО ВИРОБНИЦТВА ПРОДУКЦІЇ СПЕЦІАЛЬНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ | ru |
dc.title.alternative | Sanitary and hygienic requirements for the production of special-purpose products | ru |
dc.title.alternative | Sanitary and hygienic requirements for the production of special-purpose products | ru |
dc.type | Article | ru |