Репозиторий Dspace

САНІТАРНО-ГІГІЄНІЧНІ ВИМОГИ ДО ВИРОБНИЦТВА ПРОДУКЦІЇ СПЕЦІАЛЬНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ

Показать сокращенную информацию

dc.contributor.author Горач, Ольга Олексіївна
dc.contributor.author Вогнівенко, Людмила Петрівна
dc.date.accessioned 2025-05-15T06:43:22Z
dc.date.available 2025-05-15T06:43:22Z
dc.date.issued 2025-05
dc.identifier.citation Горач О.О., Вогнівенко Л.П. САНІТАРНО-ГІГІЄНІЧНІ ВИМОГИ ДО ВИРОБНИЦТВА ПРОДУКЦІЇ СПЕЦІАЛЬНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ ru
dc.identifier.uri http://hdl.handle.net/123456789/10734
dc.description.abstract В статті розглянуто санітарно-гігієнічні вимоги до виробництва безглютенових про- дуктів харчування спеціалізованого призначення. Безглютенові продукти споживають не лише люди з целіакією – генетичним захворюванням, при якому організм не може належ- ним чином перетравлювати і переробляти глютен, а й споживачі, які утримуються від глютену через дієту. Виробництво спеціальних продуктів харчування потребує особливої уваги фахівців галузі до дотримання санітарно-гігієнічних вимог, оскільки харчові під- приємства використовують одні й ті ж виробничі лінії для різних типів сировини, тому навіть повністю безглютенові рецептури можуть містити залишки інгредієнтів з попе- редніх партій, що містять глютен. Тому перехресне забруднення є основною проблемою у виробництві безглютенових продуктів харчування. Для безглютенових продуктів використовується міжнародний стандарт Codex Alimentarius (Кодекс Аліментаріус) верхня межа вмісту глютену в якому не повинна пере- вищувати 20 мг/кг. В Європейському Союзі діє Регламент ЄС 828/2014, що встановлює вимоги до маркування продуктів, що містять менше 20 мг/кг глютену. Гігієнічні вимоги до безглютенових продуктів також можуть бути впроваджені за допомогою міжнарод- них стандартів ISO: ISO 17025 – встановлює вимоги до компетентності лабораторій для тестування продуктів на наявність глютену. ISO 22000 – це стандарт системи управління безпечністю харчових продуктів, що охоплює всі аспекти безпечності продуктів, включа- ючи безглютенові продукти. Безглютенові продукти також можуть бути сертифіковані Організацією з сертифікації безглютенових продуктів (GFCO), однією з найбільш визна- них органів сертифікації безглютенових продуктів, який видає сертифікати на продукти з вмістом глютену менше 10 мг/кг. GFCO перевіряє не тільки те, чи містить продукт глютен, але й усі етапи виробництва, включаючи постачальників сировини, переробку, пакування та зберігання. Отже, використання стандартів дозволяє уникнути ризику пере- хресного забруднення при виробництві безглютенових продуктів харчування, а отже забезпечує контроль за дотриманням санітарно-гігієнічних вимог при їх виробництві. ru
dc.language.iso other ru
dc.publisher Херсонський державний аграрно-економічний університет ru
dc.relation.ispartofseries Технічні науки;
dc.subject целіакія ru
dc.subject санітарно-гігієнічні вимоги ru
dc.subject стандарти ru
dc.subject сертифікація ru
dc.subject виробництво ru
dc.subject безглютенова сировина ru
dc.subject вироби спеціального призначення ru
dc.title САНІТАРНО-ГІГІЄНІЧНІ ВИМОГИ ДО ВИРОБНИЦТВА ПРОДУКЦІЇ СПЕЦІАЛЬНОГО ПРИЗНАЧЕННЯ ru
dc.title.alternative Sanitary and hygienic requirements for the production of special-purpose products ru
dc.title.alternative Sanitary and hygienic requirements for the production of special-purpose products ru
dc.type Article ru


Файлы в этом документе

Данный элемент включен в следующие коллекции

Показать сокращенную информацию

Поиск в DSpace


Просмотр

Моя учетная запись